Svijet
0

Hamenei: Da je Iran odlučio imati bombu, Washington ga ne bi mogao spriječiti

FENA
Iran nema namjeru da razvije nuklearno oružje, a da je to odlučio "Sjedinjene Američke Države ga ne bi mogle u tome spriječiti", rekao je u subotu iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei.
  • Mi vjerujemo da nuklearno oružje treba biti ukinuto i mi ga ne želimo praviti, ali "ako drugačije odlučimo, Sjedinjene Američke države nas ne bi mogle u tome spriječiti"- izjavio je vođa pred delegacijom regije Tabriz (na sjeverozapadu).

Ovaj komentar izgleda kao odgovor američkom predsjedniku Baracku Obami, koji je 12. februara u svom govoru naciji pred kongresom potvrdio da će Sjedinjene Američke Države učiniti "sve što je potrebno da spriječi (Iran) da ima nuklearno oružje".

Iran je odlučio da odustane od nuklearnog oružja "ne zato što bi (Teheranovo posjedovanje ovoga oružja) poremetilo Amerikance, već zbog toga što mi smatramo, iz vjerskih razloga, da je atomsko oružje zločin protiv čovječanstva", dodao je ajatolah Hamenei u svom govoru koji je prenijela televizija.

Jedan dio međunarodne zajednice, Zapad i Izrael na čelu, sumnjaju da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje pod krinkom svog spornog nuklearnog programa, i UN su ga osudile sa šest rezolucija.

Iran je uvijek žestoko demantirao takav projekat, vrhovni vođa je u nekoliko navrata tvrdio da je posjedovanje nuklearnog oružja "grijeh" protiv vjere.