Svijet
113

Hamburg: Antifašisti kamenovali voz sa neonacistima, dobrodošlica za izbjeglice

Klix.ba
(Foto: EPA)
Hiljade Nijemaca izašlo je danas na ulice Hamburga kako bi pokazali podršku politici dobrodošlice za bliskoistočne izbjeglice.

Njemački mediji saopštavaju da je na ulicama bilo oko 14.000 građana koji su transparentima i skandiranjem iskazali dobru namjeru prema sve brojnijim izbjeglicama i migrantima iz Sirije, Iraka, Afganistana i Afrike.

S druge strane, protivnici politike dobrodošlice nisu mogli iskazati svoj stav jer su vlasti zabranile okupljanja većine desničarskih, neonacističkih i antiislamskih organizacija.

S obzirom da je jedno takvo okupljanje bilo dopušteno u Bremenu, mnogi su se članovi neonacističkih organizacija odličili vozom prebaciti u susjedni grad. Ipak, policija je odlučila zaustaviti vozove u kojima su se nalazili. To su u jednom trenutku iskoristili pripadnici Antifa pokreta koji su neonaciste u vozu zasuli kamenjem.

Samo u jednom od njih policija je evidentirala 250 neonacista, a najmanje 34 osobe su privedene.

Grad je pored podrške izbjeglicama s toga slavio i odluku vlasti da desničarima zabrani javno okupljanje. Trgovi i ulice su nazvani "mjestima bez nacista", a u jednom momentu više od 10.000 demonstranata zapjevalo je pjesmu "Imagine" od Johna Lenona.