Svijet
2

Hamasov čelnik za jevrejske novine: Nema mira s Izraelom

FENA
Moussa Abu Marzouk
Moussa Abu Marzouk
Drugi čovjek palestinske islamske militantne grupe Hamas izjavio je da ako Hamas dođe na vlast u budućoj plestinskoj državi, neće poštovati bilo koji raniji palestinski mirovni sporazum s Izraelom.

Moussa Abu Marzouk izjavio je da će se svaki eventualni sporzum između Izraela i Palestinskih vlasti, čak i ako bude ratifikovan na palestinskom referendumu, biti smatran samo privremenim primirjem.

"Nećemo priznati Izrael kao državu, izjavio je on za američke jevrejske dnevne novine Forward. To je bio prvi takav intervju visokog čelnika Hamasa jednoj jevrejskoj novini", javili su u petak izraelski mediji, prenosi AP.

Hamas vlada pojasom Gaze otkako je 2007. godine protjerao snage suparničkog Fataha palestinkog predsjednika Mahmuda Abasa, koji vlada Zapadnom obalom. Urednik jevrejskih dnevnih novina Forward piše da se sastao s Abu Marzoukom u Kairu. Čelništvo Hamasa napustilo je svoju dugogodišnju bazu u Siriji zbog nemira u toj zemlji.

"Zašto sam ovdje?", upitao je urednik Forwarda Larry Cohler- Esses na početku inteervjua. "Nemmo ništa protiv Jevreja kao naroda niti protiv njihove vjere. Problem je što su Izraelci protjerali moju porodicu. Oni su okupirali moju zemlju i naškodili su hiljadama Palestinca", izjavio je Abu Marzouk.

Čelnik Hamasa spomenuo je nacistička ubistva šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Kazao je da je to što se desilo Jevrejima u Njemačkoj i Poljskoj tokom rata bilo "veoma loše" i da "svako čiji je otac ili djeda počinio nešto takvo, treba da se stidi".

Hamas se tradicionalno suzdržava da prizna da se desio holokaust, i protestovao je što je ta tema bila dio nastavnog programa u školama pod uprvom UN-a u pojsu Gaze.