{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hamas pozvao Abbasa da potpiše Rimski statut kako bi Izrael bio procesuiran

A
12.9.2014. u 10:26
1
10
Hamas pozvao Abbasa da potpiše Rimski statut kako bi Izrael bio procesuiran
1
Hamas pozvao Abbasa da potpiše Rimski statut kako bi Izrael bio procesuiran
Zamjenik predsjednika Političkog biroa Hamasa Ismail Heniyye pozvao je palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da potpiše Rimski statut, kako bi Izrael, zbog zločina počinjenih na palestinskoj teritoriji, odgovarao pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC).
U pisanoj izjavi Heniyyea navedeno je da su narod i palestinske grupe saglasne po pitanju obaveze odlaska Abbasa u ICC i potpisivanja Rimskog statuta kako bi izraelska uprava bila procesuirana. 

Heniyye je naglasio da je dokument kojim se od Abbasa zahtjeva potpisivanje Rimskog statuta potpisan i od strane Hamasa te da na potpisivanje statuta imaju pravo sve palestinske žrtve.

Prema njegovim riječima, nepotpisivanje Rimskog statuta će biti okarakterisano kao zaborav poginulih Palestinaca i izraz nepoštovanja prema palestinskoj borbi". 

Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (ili Rimski statut) je međunarodni ugovor kojim je formiran Međunarodni krivični sud (ICC) a prihvaćen je 17. jula 1998. godine. Statut sudu stavlja u nadležnost tri krivična djela: genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. 

Statut, koji određuje jurisdikciju, strukturu i funkcije suda, do 2008. godine potpisalo je 139 zemalja. U slučaju da palestinska uprava potpiše statut biće joj omogućeno pravo na podnošenje zahtjeva za procesuiranje Izraela za zločine u Gazi i Zapadnoj Obali.   

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: