Svijet
0

Hamas podržao pridruživanje Palestinaca Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu

FENA
Palestinski Hamas koji kontrolira Pojas Gaze potpisao je dokument za zahtjev za pristupanje Palestinaca Međunarodnom krivičnom sudu, pred kojim bi mogli da tuže Izrael, rekao je danas drugi čovjek ovog pokreta.

Hamas je potpisao dokument za koji je predsjednik Mahmud Abas tražio potpis svih palestinskih pokreta prije nego što potpiše Rimski statut koji će otvoriti mogućnost pristupanja Palestine Međunarodnom krivičnom sudu, napisao je Musa Abu Marzuk na svojoj Facebook stranici.

Rimski statut je osnivački akt Međunarodnog krivičnog suda čije sjedište je u Den Haagu. Ova objava slijedi nakon dva dana pregovora u Kataru između Abasa i vođe Hamasa u izgnanstvu Kaleda Mešala.

Palestinski pregovarač Saeb Erakat je međutim rekao za France Press da druga snaga u Gazi, Islamski džihad, još nije potpisao taj dokument kao jedina palestinska grupa koja to nije učinila, ali da razmatraju mogućnost da ga potpišu.

U dokumentu se poziva Abas da potpiše Rimski statut čime se Palestinci pridružuju Međunarodnom krivičnom sudu i čime svi potpisnici preuzimaju odgovornost za to pridruživanje.

Od početka novog rata u Pojasu Gaze 8. jula, Izrael i Hamas uzajamno se optužuju za ratne zločine. Ukoliko se Palestinci pridruže Međunarodnom krivičnom sudu, palestinski pokreti, kao što je Hamas također će biti otvoreni za mogućnost gonjenja pred tim sudom.

Od kada je Palestina dobila status zemlje posmatrača UN-a u novembru 2012. otvorena joj je mogućnost da se uključi u brojne organizacije i međunarodne povelje, kao što je Međunarodni krivični sud ili Ženevska konvencija za zaštitu civila.

Izrael je potpisao Rimski statut ali ga nije ratificirao, prenosi Beta.