Otete u subotu
243

Hamas podijelio video oslobađanja dviju taokinja: Prije puštanja dali im čaj i kolačiće

M. G.
Hamas je objavio video na kojem se vidi trenutak oslobađanja dviju taokinja - Nurit Cooper i Yochaved Lifshitz. Na videu se vide njih dvije kako dijele čaj i kolačiće s pripadnicima Hamasa prije nego što se oproste od njih.

Glasnogovornik izraelskog premijera izdao je saopćenje o oslobađanju dviju starijih Izraelki.

"Specijalni izaslanik za otete i nestale osobe izvijestio je da su danas (ponedjeljak) Nurit Cooper (79) i Yocheved Lifshitz (85) puštene iz ruku terorističke organizacije Hamas", stoji u saopćenju.

Njih dvoje su otete tokom napada u subotu (23. oktobra 2014.) iz svojih domova u kibucu Nir Oz. Amiram, 85-godišnji Cooperin suprug i Oded, 83-godišnji Lifshitzov suprug, koji su oteti zajedno s njima, još uvijek su u rukama Hamasa zajedno s ostalim otetima, a izraelske vlasti će nastaviti raditi na sve načine za njihov povratak.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Izraelske odbrambene snage (IDF) i sigurnosne službe naporno su radile posljednjih nekoliko dana kako bi oslobodile ove žene i prevladale brojne poteškoće koje je postavio Hamas.

Nakon što su predane snagama IDF-a, trenutno se probijaju do medicinskog centra u Izraelu koji je posebno organiziran i pripremljen za njihov prihvat. Tamo će ih dočekati članovi njihovih porodica.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

"Izraelska vlada, IDF i cijeli sigurnosni establišment nastavit će djelovati u skladu sa svojim najboljim sposobnostima i naporima kako bi locirali sve nestale osobe i vratili sve otete kući. Također, zahvaljuju Egiptu na pomoći i Crvenom križu na njihovoj važnoj ulozi spašavatelja života", dodaje se u saopćenju.