Objavili fotografiju
89

Hamas koristi oružje iz Sjeverne Koreje? Južna Koreja tvrdi da ima dokaze

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Tajna služba Južne Koreje tvrdi da ima dokaze da palestinski pokret Hamas koristi sjevernokorejsko oružje.

Nacionalna obavještajna služba (NIS) objavila je fotografiju ručnog protutenkovskog bacača granata F-7 proizvedenog u Sjevernoj Koreji (DNRK) kojeg koristi Hamas. Oznake na upaljaču oružja su na korejskom.

Izvještaji o mogućem dogovoru između Hamasa i Sjeverne Koreje kruže već duže vrijeme. Pjongjang je zanijekao da je sjevernokorejsko oružje korišteno napadu Hamasa na jug Izraela 7.oktobra

NIS je u ponedjeljak objavio fotografije rastavljenog bacača raketa, potvrđujući izvještaje američkih medija o mogućim isporukama sjevernokorejskog oružja Hamasu. Južnokorejska obavještajna služba još uvijek prikuplja konkretne dokaze o opsegu i vremenskom rasporedu sjevernokorejskih isporuka oružja.

Još ne objavljuju dodatne detalje kako bi zaštitili zviždače i diplomatske odnose.

Radio Glas Amerike (VOA) izvjestio je prošle sedmice da je diplomatskim kanalima došla do fotografija sjevernokorejskog protutenkovskog oružja. UN-ove rezolucije Sjevernoj Koreji zabranjuju izvoz oružja.

Kako javlja VOA, izraelska vojska je od početka rata u Pojasu Gaze također zaplijenila sjevernokorejsko oružje.

Prema američkoj vladi, Pjongjang je nedavno Rusiji isporučio raketne bacače i nekoliko balističkih projektila za trenutačni rat Moskve u Ukrajini.