|

Hamas i Fatah postigli dogovor i prekinuli desetogodišnji sukob

Hamas i Fatah postigli dogovor i prekinuli desetogodišnji sukob
95
Klix.ba
12.10.2017. u 07:52
19
komentara
95

dijeljenja
Hamas i Fatah postigli dogovor i prekinuli desetogodišnji sukob Foto: EPA-EFE
Palestinska grupa Hamas je saopćila da je postigla dogovor s rivalom Fatahom, čime je okončan njihov međusobni sukob koji je trajao deset godina.
Hamas kontroliše Pojas Gaze i detalje dogovora će objaviti danas, dok se Fatah još uvijek nije oglasio. Domaćin pregovora je bio Egipat, a održani su u Kairu.

Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali su vladali odvojeno od smrtonosnih sukoba između dvije grupe, koji su se dogodili 2007. godine. Palestinski informativni centar blizak Hamasu je objavio informaciju o dogovoru te dodao da se detalji očekuju na današnjoj konferenciji za medije.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da su razgovori u Kairu bili "ozbiljni i duboki".

Prošlog mjeseca je Hamas pristao raspustiti komitet koji je vladao u Gazi. Taj potez je bio ključni zahtjev palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, čija Palestinska vlada u kojoj dominira Fatah kontroliše Zapadnu obalu.

Palestinski premijer Rami Hamdallah je nakon toga otputovao u Gazu, što vrlo rijetko čini. Rekao je da će Palestinska vlada početi preuzimati kontrolu nad administrativnim poslovima u Gazi, kao i "sigurnosne odgovornosti".

Hamas, posebno njegovo vojno krilo, Izrael, SAD, Evropska unija, Velika Britanija i druge sile smatraju terorističkom grupom.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...