Haićanska generacija amputiraca

S
Sarajevo-x.com
29.1.2010. u 10:05
0
4
Haićanska generacija amputiraca
0
Haićanska generacija amputiraca Foto: AFP
Nakon što je prije dvije sedmice najsiromašniju karipsku državu Haiti pogodio jak zemljotres, ova zemlja suočila se sa strašnim posljedicama. Na hiljade ljudi je poginulo i ostalo bez dijelova tijela, a zgrada jedine kompanije koja je proizvodila prostetičke udove je srušena.
Haiti se suočava sa generacijama amputiraca koje očajnični trebaju proteze, alarmira list Telegraph.

Doktori bolnice u glavnom gradu Port-au-Princeu amputirali su stotine ruku, nogu, šaka i stopala pacijenata koji su udove izgubili od povreda, zgnječenja i gangrenoznih infekcija.

Doktorica Beatrix Moran iz New Yorka upozorava: "Ovdje je medicina kao u džungli. Radimo najbolje što znamo, ali nemamo dovoljno materijala koji nam je potreban."

Jedna od pacijentica je i Marie Guerdy (40), majka dvoje djece, koja je u trenutnku potresa prodavala hljeb na ulici. U toj ulici srušila se zgrada i prignječila joj nogu. Od koljena na dole morali su je amputirati.

Zarađivala je jedan euro dnevno kako bi prehranila 22-godišnju Dassy i trogodišnjeg Jeana Charlesa.

"Za mene je život gotov jer ne mogu zarađivati za život svoje djece. Ne znam šta sad da radim. Ipak, hvala Bogu da se to desilo meni, a ne mojoj djeci, ali kako da im sad obezbijedim hranu?", pita se uplakana majka.

Bolnici je potrebno ne samo materijala, već i radnika. U zemljotresu je 12. januara poginulo 150 studenata medicine, cijela druga i treća godina studija.

Doktor Bruce Mintz iz New Jerseya lično je amputirao 200 udova pacijenata u improvizovanoj bolnici.

"Dolaze nam svaki dan, sve ih je više i više. Ovdje imamo neke od najboljih hirurga na svijetu, ali nemamo dovoljno medicinskih sestara", požalio se.

Doktor Beat Kehrer iz Švicarske kaže da je situacija gora nego u ratu.

"U ovakvim situacijama imate sve pacijente odjednom, dok u ratu oni dolaze postepeno. Mi jednostavno ne možemo tretirati 200.000 pacijenata", kaže stručnjak za pedijatrijsku hirurgiju.

Pacijenti leže na improvizovanim krevetima ispod drveća, a među amputircima ima i beba.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: