Svijet
0

Hag: Ukrajina može tražiti da sudimo Janukoviču, ostalo je na Tužilaštvu

Klix.ba
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
Ukrajinski parlament danas je izglasao odluku prema kojoj se traži da se svrgnutom predsjedniku te zemlje sudi na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu zbog zločina protiv čovječnosti za koje smatraju da je Viktor Janukovič odgovoran tokom protesta.

Ukrajina nije potpisnica konvencije o Međunarodnom krivičnom sudu. BBC javlja da to što parlament traži ne znači da će Hag automatski prihvatiti.

Glasnogovornik ICC-a je kazao za BBC da neka zemlja ne može tražiti od njih da istraže samo jednu određenu osobu, već događaje. Sud također nije dobio još nikakav zahtjev od Ukrajine, odnosno tamošnje vlade. Glasnogovornik je danas za neke medije izjavio kako vlada može sačiniti zahtjev u kojem bi priznala nadležnost suda, a od Tužilaštva će zaviti pokretanje istrage.

Parlament je danas usvojio dokument u kojem se kaže da je Janukovič počinio ozbiljna krivična djela. Svrgnuti predsjednik je optužen da je ogovoran za smrt više od 100 ljudi tokom protesta.

Vrhovna rada, ukrajinski parlament, također za isto djelo tereti i bivšeg ministra policije Vitalija Zaharčenka i bivšeg državnog tužioca Viktora Ošonku.

Parlament je usvojio rezoluciju o tome da se Janukoviču sudi u Hagu sa 324 glasa od ukupno 450 zastupnika.

"Glavni cilj ove rezolucije je da se osigura nezavisna istraga i kažnjavanje odgovornik za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini", navodi se u dodatku rezolucije, prenose RIA Novosti.