Svijet
0

Hadžije odlaze iz Saudijske Arabije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 1,4 miliona muslimanskih hodočasnika, koji su došli iz 188 zemalja, počeli su napuštati Saudijsku Arabiju u četvrtak po završetku ovogodišnjeg hadža.

Iako se hadž, jedan od pet stubova islama, okončava u petak, hodočasnicima je dopušteno da krenu dan ranije nakon što su učestovali u tradicionalnom kamenovanju vraga.

Hodočasnici su u četvrtak počeli s kamenovanjem tri velika betonska stuba koji simboliziraju vraga u skladu s islamskim učenjem.

Ovaj ritual se obavlja u znak poštovanja prema poslaniku Ibrahimu na tri mjesta za koja se smatra da ga je Sotona pokušao odgovoriti od Božije naredbe da žrtvuje svog sina Ismaila.

Nakon kamenovanja, hodočasnici obavljaju posljednji tavaf, odnosno obilaženje oko Kabe, najsvetijeg mjesta u svetom muslimanskom gradu Meki.

Muslimani vjeruju da je Kabu, koju nazivaju "Božijom kućom", izgradio poslanik Ibrahim prije 4.000 godina.

Većina hodočasnika je krenulo na međunarodni aerodrom u Džedi, oko 100 kilometara od Meke, odakle će krenuti prema svojim državama.

Više od 100.000 vojnika je raspoređeno za vrijeme hadža kako bi se osigurala maksimalna sigurnost hodočasnika, javio je AFP.

Vlasti su ovogodišnji hadž nazvale velikim uspjehom jer je prošao bez incidenata i širenja bolesti, misleći na virus Mers od kojeg je umrlo 60 ljudi širom svijeta, a većina od 51 u samoj Kraljevini.

Sveukupni broj hodočasnika je bio ispod dva miliona, što je znatno manje nego prošle godine kada je njihov broj dostigao 3,2 miliona.

Na ovogodišnjem hadžu je učestovalo oko 1,38 miliona inostranih hodočasnika, dok je prošle godine taj broj iznosio 1,75 miliona.

Hodočašće je nadgledano s 5.000 kamera postavljenih na svetim mjestima, a oko 1.200 je bilo postavljeno u i oko Velike džamije.

Centar za upravljanje i kontrolu sigurnosti hadža je bio zadužen za praćenje aktivnosti na hadžu.