Svijet
0

FOTO / Dva miliona muslimana stiglo u Meku na hadž

FENA
Blizu dva miliona muslimanskih hodočasnika pohrlilo je u nedjelju u sveti muslimanski grad Meku kako bi započeli svoj redovni godišnji hadž.
Foto: AFP
Foto: AFP

Saudijski ministar zdravstva Abdullah Al-Rabia izjavio je novinarima u subotu navečer da vlasti do sada nisu uočile među hodočadasnicima pojavu virusa MERS od koga je širom svijeta umrlo 60 ljudi, od kojih 51 osoba u Saudijskoj Arabiji.

Hodočasnici su krenuli iz Meke prema obližnjoj Mini cestom, vozom ili pješice, noseći dvodijelnu bijelu odjeću kakvu nalaže tradicija, dok su žene pokrivene od glave do pete s izuzetkom lica i ruku.

U Mini, oni će se moliti i odmarati prije nego što krenu na planinu Arafat, na vrhunac ritualnog hodočašća.

Planirano je da nedavno izgrađene željezničke tračnice prevezu 400.000 hodočasnika koji učestvuju na najvećem svjetskom godišnjem hodočašću.

Foto: AFP
Foto: AFP

Saudijska Arabija je razmjestila više od 100.000 vojnika da obezbijede sigurnost hadžija i upozorila je da neće tolerisati demonstracije ili nemire.

Naftom bogato kraljevstvo također je mobiliziralo goleme medicinske i resurse civilne zaštite kako bi osiguralo neometano kretanje hodočasnika, među kojima je 1,4 miliona ljudi došlo iz inozemstva.

Ta brojka znazno je niža od prošlogodišnjih 1,75 miliona hodočsnika.

Vlada u Rijadu uvela je 20-postotno ograničenje u ovoj godini na kvotu hodočasika koji dolaze iz inozemstva.

Također je smanjila broj domaćih hodočasnika za polovinu zbog straga od virusa MERS i smanjenih kpaciteta zbog više milijardi dolara vrijednih građevinskih radova.

Foto: AFP
Foto: AFP

Činjenica je da na Saudijsku Arabiju otpada daleko najveći broj slučajeva MERS-a prijavljenih širom svijeta povećala je brige da bi se hodočasnici mogli zaraziti i vratiti u svoje zemlje prenoseći virus.

Vlasti su, međutim, saopćile kako su optimistične da će hadž proći bez incidenata, uzimajući u obrzir da su muslimani tokom godine obavili i brojna manja hodočašća na kojima nije zabilježeno nikakvih problema.

Ovogodišnje manje hodočašće, umra, tokom mjesec posta ramazana u periodu juli-august prošlo je bez prijavljenih slučajeva MERS-a iako je na njemu učestvovalo više miliona muslimana.

Eksperti pokušavaju da razumiju MERS koronavirus, za koji još ne postoji vakcina.

Virus se smatra smrtonosnijim ali manje prenosivim nego virus SARS-a koji se pojavio u Aziji u 2003. i zarazio je 8.273 ljudi, od kojih je devet umrlo, i izazvao je ekonomski haos.

Vjeruje se da se, poput SARS-a, širi sa životinja na ljude. Oni imaju zajedničke simptome nalik gripi, ali se razlikuje od SARS-a jer također izaziva zatajenje rada bubrega.