Svijet
2

Haag ponovo odbio Hadžićev zahtjev za privremeno oslobađanje

FENA
Goran Hadžić (Foto: EPA)
Goran Hadžić (Foto: EPA)
Haški tribunal odbio je zahtjev Gorana Hadžića za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnosticiran rak, saopćeno je danas iz Haaga.

Hadžiću je u novembru dijagnosticiran tumor mozga u finalnoj fazi.

Odbrana je zatražila da bivši predsjednik Republike Srpske Krajine bude privremeno pušten na slobodu na 12 ili više nedjelja radi terapije na Onkološkom institutu Vojvodine.

U zahtjevu je napomenuto da je Srbija pružila garancije, te da ne postoji opasnost od bjekstva pošto bi optuženi, bez ljekarske njege, sebi dodatno skratio život.

Tužilaštvo se usprotivilo zahtjevu odbrane, navodeći, između ostalog, da se Hadžić nije dobrovoljno predao Tribunalu i da je sedam godina bio u bjekstvu.

Sudsko vijeće je, kako je navedeno u odluci od 13. marta, odbacilo Hadžićev zahtjev pošto je, na osnovu mišljenja eksperata, zaključilo da optuženi ima svu potrebnu i adekvatnu njegu u Haagu, gdje je pod ljekarskim nadzorom.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, prenosi Tanjug.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.