|

Hag: Tužilaštvo traži nastavak suđenja Goranu Hadžiću

Hag: Tužilaštvo traži nastavak suđenja Goranu Hadžiću
0
S
SRNA
2.3.2015. u 20:30
6
komentara
0

dijeljenja
Hag: Tužilaštvo traži nastavak suđenja Goranu Hadžiću Goran Hadžić (Foto: EPA)
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je nastavak suđenja optuženom Goranu Hadžiću uprkos njegovom eventualnom odsustvu zbog bolesti, saopštio je Haški tribunal.
U podnesku upućenom raspravnom vijeću Tužilaštvo navodi da vijeće ima diskreciono pravo da naloži nastavak iznošenja dokaznog postupka odbrane optuženog, čak iako on nije u stanju da tome prisustvuje.

Tužilaštvo navodi da je nastavak i okončanje procesa u "interesu pravde", da Hadžić suđenje može da prati i preko videolinka iz sudskog pritvora, ali i da u slučaju bolesti proces može biti nastavljen i u njegovom odsustvu.

Suđenje Hadžiću prekinuto je prošle godine tokom iznošenja odbrane, nakon što mu je dijagnostikovan rak.

On je u podnesku od 20. februara zatražio da bude pušten iz Tribunala na tri nedjelje pošto 26. februara treba da počne s hemoterapijom, i pozvao sudsko vijeće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtjev za puštanje na 12 ili više nedjelja.

U zahtjevu od 18. februara navedeno je da je Hadžiću dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan i da je bolest u finalnoj fazi.

Pacijent u takvom stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a između 65 i 75 posto pacijenata umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu.

Ljekari su Hadžiću prepisali šestomjesečnu hemoterapiju, a u maju treba da bude pregledan na MRI skeneru.

Tribunal je odbio njegov drugi zahtjev, a odluka o prvom zahtjevu još nije donijeta.

Odbrana je ranije istakla i da optuženi tokom hemoterapije neće biti u stanju mjesecima da prisustvuje suđenju jer bi to negativno uticalo na njegovo zdravstveno stanje.

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...