|

Guterres: Izrael je novim zakonom prekršio međunarodno pravo

Guterres: Izrael je novim zakonom prekršio međunarodno pravo
20
F
FENA
7.2.2017. u 21:37
102
komentara
20

dijeljenja
Guterres: Izrael je novim zakonom prekršio međunarodno pravo Foto: EPA
Novi izraelski zakon koji legalizira desetke ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali krši međunarodno pravo, izjavio je u utorak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.
Guterres je kazao kako "duboko žali" zbog usvajanja prijedloga zakona koji brojne vlade širom svijeta smatraju posljednjim pokušajem da se ugrozi dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

"Taj prijedlog proturječi međunarodnom pravu i imat će dalekosežne zakonske posljedice po Izrael", navodi Guterres u izjavi za javnost.

Čelnik UN-a ponovo je naglasio potrebu izbjegavanja "svih akcija koje će ugroziti rješenje po principu dvije države" i da se takva pitanja moraju rješiti putem pregovora.

Naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu smatraju se ilegalnim po mneđunarodnom pravu i velika su prepreka ka miru jer su sagrađena na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu.

Novi zakon koji je izraelski parlament usvojio u ponedjeljak navečer omogućuje zaplijenu privatne palestinske zemlje za gradnju naselja, u potezu koji su Palestinci nazvali "legaliziranjem pljačke".

Guterres se pridružio međunarodnim osudama odluke izraelskog parlamenta, ali je nova američka administracija predsjednika Donalda Trump odbila to komentirati.

Očekuje se da zakon bude osporen pred sudom, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...