Svijet
9

Gul poručio da su dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene

Anadolija
Predsjednik Turske Abdullah Gul, poručio je danas u svom obraćanju u vezi sa protestima u više gradova u zemlji da su sve dobronamjerne poruke demonstranata primljene i prihvaćene, te da će na njih biti odgovoreno.

Predsjednik Turske Gul je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora privredne komore Izmira Ekremom Demirtasom, održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovarao na pitanja u vezi sa protestima u zemlji započetim zbog rekonstrukcijskih zahvata u parku Gezi, a koji su se kasnije proširili na više gradova u zemlji.

Naglasivši da je Turska demokratska zemlja on je rekao da društvo u cjelini vjeruje u vladavinu prava.

"Turska je zemlja koja vjeruje u vladavinu prava. Zemlja u kojoj se na sudske odluke može uložiti žalba preko viših sudova i zemlja u kojoj su putevi žalbe otvoreni. Dakle, sva ova pravila su u okviru standarda zapadnih demokratija. Prije svega želim da se to zna", rekao je Gül.

On je, napominjući da je mišljenje, ideja i vjerovanje bilo kojeg građanina Turske vrijedno svakog poštovanja, rekao da "živimo u jednom otvorenom društvu. Svako od nas ima različito mišljenje, ideju, politički stav, i svakako da to moramo poštovati. Naravno, poštovanje o kojem govorimo mora biti obostrano. Svako se u svojoj državi u najvećoj mogućoj mjeri mora osjećati slobodno", kazao je turski predsjednik.

U demokratiji se sve dešava voljom naroda

"Naravno u demokratijama volja naroda se iskazuje putem izbora. Ali svakako da demokratija ne znači 'samo izbore'. Ako postoje različita mišljenja, različite situacije, normalno je da se one iskažu različitim putevima. Mirni protesti su upravo dio toga. I posljednja dešavanja u našoj zemlji posmatram u tom okviru. Posebno želim naglasiti da su sve dobronamjerne poruke prihvaćene i kada dođe vrijeme na njih će biti odgovoreno. Siguran sam da ste i vi to primijetili. Ipak, smatram da je potrebno u narednom periodu biti pažljiv", rekao je Abdullah Gul.

Gul je ukazao na mogućnost djelovanja nezakonitih skupina, a s obzirom na ranija iskustva kada su takve marginalne grupe poticale značajnije grupe građana na nasilne proteste.

"Svako treba biti na oprezu. Građani ne trebaju dozvoliti takav razvoj događaja. Obraćam se svim građanima; Budimo oprezni i pažljivi. Svi se trebamo pridržavati pravila i svako svoje neslaganje i stav iznijeti na miran i dostojanstven način. Ne trebamo dozvoliti sebi ponašanje koje će narušiti ugled našeg društva.

Gul je poručio i kako nije lako izgraditi dobar imidž jedne zemlje, podsjećajući da "su svi zajedno u posljednjih deset godina radili na tome da ekonomiju Turske, imidž države dovedu na najviši mogući nivo".

"Narušavanje tog ugleda ne koristi nikome. Ova država pripada svima nama i svi je moramo čuvati. Događaji u posljednja četiri dana, koji se dešavaju u našoj zemlji reflektuju se i na region. Ono kako sada treba da postupimo je da se smirimo, poštujemo zakone i pravila i ne dozvolimo da naša zemlja bude oštećena na bilo koji način", poručio je Gul.

On je izrazio uvjerenje da će građani Turske svoja neslaganja sa eventulanim odlukama vlade izraziti na miran način i protestima unutar zakonskih okvira, ponavljajući da su sve dobronamjerne poruke demonstranata prihvaćene.