Svijet
0

Gul: Ne smijemo mirno gledati razaranja u Siriji

FENA
Abdulah Gul
Abdulah Gul
Predsjednik Republike Turske Abdulah Gul, u svom obraćanju na Četvrtom vanrednom zasjedanju Organizacije islamske konferencije (OIK), istakao je da je sirijski režim objavio rat vlastitom narodu i da koristi sva raspoloživa oružja i helikoptere, te uzrokuje ogromna stradanja ljudi.

„Svjedoci smo da se nekad lijepi gradovi Sirije razaraju. Sve nam se to dešava pred očima. Ne smijemo mirno gledati. Pokušali smo sve da mirnim putem dođe do rješenja krize, ali režim Bašara el-Assada nam je odgovorio teškim oružjem. Sada je prioritet hitna smjena vlasti Asadovog režima. Neophodno je suspendirati Siriju iz članstva u OIK-u. Ukoliko ovaj rat potraje duže, neće biti moguće spriječiti eskalaciju sukoba i osvetničke akcije“, rekao je Gul, javila je agencija Anadolija.

Turski predsjednik je pozvao sve članice organizacije na jedinstvo u pogledu rješavanja sirijske krize i upozorio da postoji zamka u vidu sukoba među pripadnicima različitih škola mišljenja, što bi za rezultat imalo potrošnju resursa muslimanskih zemalja na ratove.

U svom obraćanju Gul se osvrnuo i na situaciju u Palestini, Maliju i Mijanmaru, a na kraju je predložio da 13. redovna sjednica OIK-a bude održana u Turskoj.