Nakon zabrane obrezivanja dječaka
1

Guido Westerwelle: Njemačka štiti vjerske obrede i tradiciju

SRNA
Njemački ministar spoljnih poslova Guido Westerwelle ponudio je uvjeravanja da Njemačka štiti vjerske tradicije nakon što je sud u Kelnu odlučio da obrezivanje dječaka na religijskim osnovama predstavlja nanošenje tjelesnih povreda, pa čak i uz dozvolu roditelja.

Westerwelle je dodao da pravna debata "ne smije da vodi sumnjama u vezi sa religijskom tolerancijom u Njemačkoj".

"U Njemačkoj je zaštićena sloboda vjeroispovjesti, a to uključuje određene vjerske tradicije. Svi naši partneri u svijetu to trebaju da znaju", rekao je Westerwelle.

Prošle sedmice, sud u Kelnu donio je odluku da su prava djeteta na fizički integritet iznad vjerskih sloboda i prava roditelja.

Ovu odluku suda kritikovao je šef njemačkog Centralnog vijeća Jevreja Dieter Graumann, koji je apelovao na parlament da razjasni pravnu situaciju i zaštiti vjerske slobode. Muslimanske vođe, takođe, su izrazili zabrinutost.

Graumann je istakao da se obrezivanje novorođenih Jevreja obavlja hiljadama godina. Muslimani, takođe, obrezuju dječake, dok mnogi roditelji to traže na zdravstvenim osnovama.

Evropski jevrejski kongres, takođe, je kritikovao ovu odluku suda.

"Nadali smo se da će Njemačka, mimo svih ostalih država, dozvoliti Jevrejima da živi i prosperira bez ograničenja", rekao je predsjednik ove grupe Moshe Kantor.

On je apelovao na njemačku vladu da zauzme jasan stav protiv te odluke suda i u skladu sa Ustavom koji garantuje vjerske slobode.

Walker Beck, poslanik Zelenih, rekao je da se treba razjasniti da je obrezivanje na religijskim osnovama opravdano sve dok ispunjava higijenske i medicinske standarde. On nije rekao da li se dalje rješenje na ovo pitanje treba tražiti kroz pravni sistem ili nove zakone.

Sud u Kelnu donio je svoju odluku nakon što se zdravstveno stanje jednog četverogodišnjaka pogoršalo nakon što obrezan uz dopuštenje roditelja muslimana. Ljekar je oslobođen optužbi, a tužioci su rekli da se neće žaliti.

Za razliku od ženskog obrezivanja, ne postoji zakon koji zabranjuje tu praksu i ova odluka suda nije obavezujuća i za druge, ali stvara potencijalno osjetljivu pravnu situaciju za ljekare koji obavljaju ovaj zahvat po naredbi roditelja.