Pozvao se na vojni zakon
58

Gubite vrijeme: Trump naredio General Motorsu da hitno počne proizvoditi respiratore

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio automobilskog giganta General Motors na proizvodnju respiratora tokom pandemije koronavirusa.

BBC piše da je u saopćenju samo kratko napisao da General Motors "gubi vrijeme" i da je potrebno da se pokrenu kako bi se spasili američki životi.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži Zakonom o vojnoj proizvodnji i zahtijevam od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", napisao je američki predsjednik.

Zakon o vojnoj proizvodnji na koji se pozvao je još iz doba Korejskog rata i on Trumpu omogućava da se u vanrednim okolnostima osposobi privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

"Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote", dodao je Trump.

Ranije je Trump davao izjave da korištenje ovakvog zakona nije potrebno jer su se kompanije dobrovoljno ponudile kako bi pomogle u borbi protiv širenja koronavirusa. Međutim, u petak je u izjavi rekao da je virus uzeo previše maha i da to onemogućava da se postupci ugovaranja odvijaju normalno.

Nakon oga se oglasio na Twitteru i požalio kako je General Motors smanjio broj ventilatora koje su im obećali isporučiti sa 40.000 na 6.000 i da su tražili povoljnije cijene.

Dalje je napisao da General Motors "odmah mora otvoriti svoju glupo napuštenu fabriku u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i hitno početi s proizvodnjom respiratora".

Trumpovo nestrpljivo ponašanje ne iznenađuje zbog toga što je SAD trenutno zemlja sa najvećim brojem zaraženih od koronavirusa i riječ je o 104.000, sa gotovo 1.700 smrtnih slučajeva.