Svijet
0

Guardian: Britanski državljanin zatočen u Guantanamu žali se na zlostavljanje

FENA
Obitelj britanskog državljanina koji je zatočen u američkoj bazi Guantanamo na Kubi žali se na redovno zlostavljanje i grubosti kojima je podvrgnut otkako je uhapšen u Pakistanu.

Omar Deghayer, Libijac star 37 godina, jedan je od petorice zatočenika u logoru Guantanamo koji su do hapšenja bili državljani Velike Britanije, za koje je London u utorak službeno zatražio od Washingtona da ih pusti na slobodu.

Deghayes koji se 1980. doselio u Brighton u Engleskoj uhapšen je u Pakistanu krajem 2001. - početkom 2002., zatim je premješten u Bagram u Afganistanu te u zatvor u Guantanamo, piše Guardian.

Obitelj je objavila spis u kojemu se potanko opisuje seksualno zlostavljanje i nasilje koje je trpio i s kojim je upoznao odvjetnika što ga je posjetio u Guantanamu, dodaje Guardian.

Kako navodi britanski dnevnik, Omar Deghayes je rekao da je u zatvoru u Kabulu bio podvrgnut elektrošokovima i mučen glađu 45 dana dok su ga iz Bagrama vozili u Guantanamo, gdje su ga kasnije u više navrata mlatili.

Gotovo 800 zatočenika uhapšenih u okviru američkog rata protiv terorizma, većinom u Afganistanu i u Pakistanu prošli su kroz logor u Guantanamo koji je otvoren nekoliko mjeseci nakon atentata 11. septembra.