Napetost u Venecueli
25

Guaido pozvao vojsku da "okrene leđa" Maduru

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider opozicije Venecuele Juan Guaido ponovo je pozvao vojsku da otkaže poslušnost administraciji predsjednika Nicolasa Madura.

Guaido je u govoru pred više hiljada pristalica u Karakasu poručio da će opozicioni pokret biti na ulicama sve dok Maduro ne prestane da "uzurpira" mjesto predsjednika i raspiše nove predsjedničke izbore koje bi nadgledali međunarodni posmatrači.

On je najavio da će opozicija u narednim danim pokušati da kopnem i morem u zemlju unese humanitarnu pomoć.

Guaido je ovaj potez nazvao "testom" za vojsku da li će omogućiti prolaz neophodno pomoći ili će se povinovati naredbama Madurove administracije.

Maduro je pred svojim pristalicama u drugom dijelu grada poručio da je jedini predsjednik i predložio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

On je posljednje proteste protiv njega ocijenio kao dio pokušaja puča predvođenih SAD i pozvao pristalice da organizuju marš u odbranu Bolivarske revolucije.

Lider Venecuele imao je i poruku za administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa koja je nedavno uvela sankcije na izvoz nafte u sklopu napora da naruše glavni izvor prihoda Madurove administracije i time oslabi njegovu vlast.

"Da li misliš da si car svijeta? Da li misliš da će se Venecuela predati i poslušati tvoje naredbe? Nećemo se predati", poručio je Maduro Trumpu.