Svijet
0

Gruzija: Sukobi tokom gay parade

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrišćanski aktivisti predvođeni pravoslavnim sveštenicima zaustavili su pokušaj gay aktivista u Tbilisiju da u četvrtak organizuju šetnju, napadajući učesnike i lomeći njihove plakate.

Oko 20 osoba pridružilo se šetnji glavnim ulicama gruzijske prijestonice, duboko religiozne države na Kavkazu, noseći zastave duginih boja i plakate na kojima je pisalo "Stop homofobiji".

"Ovdje vlada velika diskriminacija i mi želimo da pokažemo da homoseksualnost nije prijetnja društvu", rekla je jedna od učesnica marša Ana Belobrova za AFP.

Grupa pravoslavnih sveštenika i njihovih pristalica napravila je improvizovani kordon kako bi zaustavili marš prije nego što stigne do gruzijskog parlamenta, vrijeđajući i napadajući učesnike.

"Kako možete da promovišete takvu stvar na ulicama gdje su djeca? To ne bi trebalo da se dozvoli", rekao je jedan od sveštenika.

Nakon izbijanja sukoba intervenisala je policija i pritvorila najmanje tri osobe.

"Ovo pokazuje da Tbilisiju predstoji još dug put do modernog evropskog grada. Očekivali smo negativnu reakciju, ali ne i da ćemo biti napadnuti", rekao je jedan od organizatora marša Nađa Gvianšvili iz Grupe za zaštitu ljudskih prava Identoba.

Gruzijska pravoslavna crkva ima veliku uticaj u konzervativnom gruzijskom društvu sa 4,6 miliona stanovnika. Homoseksualnost se smatra društveno neprihvatljivim ponašanjem i javne izjave podrške gay pravima su rijetke.

Današnji marš gay aktivista je organizovan u znak obilježavanaja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.