Regija
0

Vjerske zajednice u Albaniji protiv organiziranja gay parade

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Albanska katolička i muslimanska zajednica izrazile su u nedjelju protivljenje da se maju u Tirani organizira gay parada obrazloživši da javno demonstriranje homoseksualnosti predstavlja opasnost za društvo.

"Takva javna demonstriranja su zloupotreba sloboda i ljudskih prava i predstavljaju opasnost za moral i tradiciju albanske porodice", izjavio je za štampu Agron Hodža, glasnogovornik Albanske muslimanske zajednice.

Svećenik Đerđ Meta, glasnogovornik Konferencije albanskih katoličkih biskupa, ocijenio je da "homoseksualnost ugrožava moral društva".

Većina od 3,2 miliona Albanaca su muslimani, ali u zemlji ima puno kršćanskih, ortodoksnih i katoličkih manjina.

Rojalistička stranka, članica koalicije na vlasti, već je u subotu zatražila "zabranu" gay parade u Tirani 17. maja, povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije.

"Homoseksualnost je seksualna devijacija, porok, zlo i prokletstvo koje se ne može tolerirati", navodi se u saopćenju ove stranke.

Albanija je u februaru 2010. godine usvojila zakon protiv diskriminacije homoseksualnih zajednica koje se osjećaju žrtvama netolerancije i institucija i društva.