Svijet
0

Gruzija predstavila Rusiji prijedlog oko Abhazije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Gruzija je ponudila Rusiji rješenje spora oko svoje otcijepljene regije Abhazije podjelom na gruzijsku i rusku sferu utjecaja, javile su novine u petak, pozivajući se na zvaničnike iz obje zemlje.

Abhazija je priznata kao dio Gruzije, ali njome upravljaju separatisti uz podršku Moskve. Svađa između bivših sovjetskih susjeda oko te regije alarmirala je zapadne zemlje zabrinute mogućim sukobima u blizini vitalne izvozne naftne rute, prenosi Reuters.

Ruske novine Kommersant javile su da je Gruzija ponudila da prihvati separatističku de facto kontrolu i prisustvo ruskih mirovnjaka u sjevernom dijelu Abhazije, uključujući i prijestonicu Sukhumi.

Zauzvrat, Tbilisi želi da se ruski mirovnjaci povuku iz oblasti Gali i Očamčira na jugu Abhazije i da se etničkim Gruzijcima - koji su nekada bili većina u dvije oblasti - omogući povratak, pišu novine.

Zvaničnici u Moskvi i Tbilisiju nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Kommersant piše kako mu je javljeno o prijedlogu od zvaničnika u ruskom ministarstvu vanjskih poslova i u gruzijskoj vladi.

Novine pišu da je zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Grigol Vašadze predstavio prijedlog u Moskvi u ponedjeljak svom ruskom kolegi Grigoriju Karasinu.

Na osnovu prijedloga Tbilisija, cijela Abhazija bi ostala dijelom Gruzije, ali sa širokom autonomijom, piše Kommersant.