Sergej Lavrov
0

"Gruzija izašla iz ZND-a"

FENA
„Gruzija je izašla iz Zajednice nezavisnih država (ZND). Ona zapravo u njoj nije naročito ni učestvovala”, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Biškeku, gdje je održan sastanak na vrhu te zajednice.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Biškeku kazao prije sastanka da će prestanak članstva Gruzije u ZND-u važiti od augusta 2009. – godinu dana nakon podnošenja zahtjeva, prenijele su internetske stranice.

Na današnjem sastanku odlučeno je da Izvršni komitet napravi popis svih sporazuma i dogovora prema kojima Gruzija ima obaveze pored ZND-u, rekao je ruski ministar, objasnivši da je posljednjih godina učešće Gruzije u toj zajednici više bilo usmjereno na eroziju nego na konsolidaciju ZND-a.

Gruzija je podnijela zahtjev za izlazak iz ZND-a nakon augustovskih sukoba u Južnoj Osetiji.

Moldavija će biti iduća predsjedavajuća ZND-a i sljedeći samit bit će održan 9. oktobra 2009. godine u Kišinjevu, izjavio je u petak predsjednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev nakon zasjedanja Vijeća šefova država ZND-a u Biškeku.

"Uvjeren sam da je današnji sastanak pokazao zajedničku težnju da se saradnji među našim zemljama doda više konkretnosti, kao i zainteresiranost svih država učesnica ZND-a u daljnjem jačanju integracijskih tokova", rekao je Bakijev.

Učesnici sastanka potpisali su Konvenciju o pograničnoj saradnji država učesnica ZND-a, a usvojena je i izjava šefova država o potrebi dinamičnije saradnje u oblasti borbe protiv nelegalnog prometa narkotika.

Po završetku samita ZND-a u Biškeku je počelo redovno zasjedanje Međudržavnog vijeća Euroazijske ekonomske zajednice (EurAzES), u kom učestvuju predsjednici Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana, javio je Itar-Tass.

Ruskoj agenciji je u ministarstvu vanjskih poslova Kirgistana rečeno da će glavna pitanja na dnevnom redu biti formiranje carinske unije Bjelorusije, Kazahstana i Rusije u okviru Eurazesa, kao i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na teritoriji zemalja učesnica te zajednice.