Rat u Ukrajini
11

Grupa Wagner objavila bizaran propagandni video gdje poziva američke vojnike da im se pridruže

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Ruska plaćenička grupa Wagner je svoju kampanju regrutacije proširila i na Sjedinjene Američke Države. U novom propagandnom videu pozivaju američke vojnike da se pridruže njihovim redovima kako bi se borili za "prave vrijednosti"

Na početku videa američki vojnici se podsjećaju kako su najbolje godine svog života dali kako bi služili državi i borili se protiv zla i činili sve kako bi Ameriku ponovo učinili velikom.

"No u stvarnosti, učestvovali ste u uništenju država, ubistvima civila, sve u korist porodica koje misle da su bogovi na zemlji i koje odlučuju ko će živjeti a ko umrijeti", navodi se u videu.

Nastavlja se riječima naratora koji govori kako je zapravo Amerika na strani zla, i da to nije ona ista zemlja o kojoj su sanjali oci osnivači, dok se u pozadini vrte kadrovi nacističke svastike i postrojavanja ukrajinskih boraca bataljona Azov.

"Jedina zemlja na svijetu koja se bori protiv tog zla je Rusija. Ako ste pravi patriot koji vjeruje u bolju budućnost Amerike pridružite se ruskim ratnicima kako bi se borili protiv zla prije nego što bude kasno", zaključuje se u videu uz kadrove nuklearnog uništenja SAD-a.

Snimak se širi po raznim proruskim telegram kanalima, i sudeći po kadrovima u videu, cilja na desno orijetisane Amerikance koji su prethodno služili u nekoj od branši američkih oružanih snaga.