{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grupa od 57 zemalja traži obraćanje ICC-u zbog zločina u Siriji

F
14.1.2013. u 20:07
1
8
Grupa od 57 zemalja traži obraćanje ICC-u zbog zločina u Siriji
1
Grupa od 57 zemalja traži obraćanje ICC-u zbog zločina u Siriji
Grupa od 57 zemalja, koju predvodi Švicarska, zatražila je u ponedjeljak u pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) radi istrage o ratnim zločinima počinjenim u Siriji.
Pismo je poslala švicarska misija pri UN-u koja je nekoliko mjeseci prikupljala potpise. Među potpisnicima su brojne evropske zemlje, kao Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Španija, ali i Australija, Japan, Libija i Tunis.

U pismu se ističe da bi istraga ICC-a trebala biti vođena "bez izuzeća, ma ko da su osobe odgovorne" za ubijanja.

"Trebalo bi da Vijeće uputi poruku u kojoj će od sirijskih vlasti i svih drugih strana tražiti potpuno poštivanje ljudskih prava", navodi se u tekstu.

"Treba provesti istragu o mnogobrojnim optužbama za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Siriji, a odgovorne izvesti pred sud, ma na kojoj strani bili", navodi se u saopćenju glasnogovornika švicarske misije pri UN-u Adriana Sollbergera.

"Švicarska je ubijeđena da neće biti trajnog mira u Siriji bez odlučne akcije protiv nekažnjavanja", kazao je on.

Budući da Sirija nije sudjelovala u osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, potrebna je intervencija kod Vijeća sigurnosti kako bi se moglo obratiti ovom sudu, što za sada izgleda nevjerovatno zbog zaštite koju Moskva i Peking daju u Vijeću svom sirijskom savezniku.

Rusija i Kina su u tri navrata stavile veto na nacrte rezolucija za vršenje pritiska na predsjednika Bašara el-Asada.

Obje zemlje su odbile da potpišu švicarsku peticiju. Sjedinjene Američke Države nisu pristupile ICC-u, nisu potpisale peticiju, ali podržavaju ovu švicarsku inicijativu, izjavili su diplomati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: