Uputili pismo Vijeću sigurnosti UN-a
1

Grupa od 57 zemalja traži obraćanje ICC-u zbog zločina u Siriji

FENA
Grupa od 57 zemalja, koju predvodi Švicarska, zatražila je u ponedjeljak u pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija obraćanje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) radi istrage o ratnim zločinima počinjenim u Siriji.

Pismo je poslala švicarska misija pri UN-u koja je nekoliko mjeseci prikupljala potpise. Među potpisnicima su brojne evropske zemlje, kao Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Španija, ali i Australija, Japan, Libija i Tunis.

U pismu se ističe da bi istraga ICC-a trebala biti vođena "bez izuzeća, ma ko da su osobe odgovorne" za ubijanja.

"Trebalo bi da Vijeće uputi poruku u kojoj će od sirijskih vlasti i svih drugih strana tražiti potpuno poštivanje ljudskih prava", navodi se u tekstu.

"Treba provesti istragu o mnogobrojnim optužbama za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Siriji, a odgovorne izvesti pred sud, ma na kojoj strani bili", navodi se u saopćenju glasnogovornika švicarske misije pri UN-u Adriana Sollbergera.

"Švicarska je ubijeđena da neće biti trajnog mira u Siriji bez odlučne akcije protiv nekažnjavanja", kazao je on.

Budući da Sirija nije sudjelovala u osnivanju Međunarodnog krivičnog suda, potrebna je intervencija kod Vijeća sigurnosti kako bi se moglo obratiti ovom sudu, što za sada izgleda nevjerovatno zbog zaštite koju Moskva i Peking daju u Vijeću svom sirijskom savezniku.

Rusija i Kina su u tri navrata stavile veto na nacrte rezolucija za vršenje pritiska na predsjednika Bašara el-Asada.

Obje zemlje su odbile da potpišu švicarsku peticiju. Sjedinjene Američke Države nisu pristupile ICC-u, nisu potpisale peticiju, ali podržavaju ovu švicarsku inicijativu, izjavili su diplomati.