Svijet
18

Groblja u Gazi popunjena, poginule ukopavaju u masovne grobnice

Anadolija
Stanovištvo Gaze je već 18 dana meta žestokih izraelskih zračnih, kopnenih i pomorskih napada, a pored borbe za goli opstanak, mještani najugroženijih mjesta imaju i veliki problem da sahrane poginule jer na grobljima više nema slobodnih mjesta, pa se već postojeći mezari ponovo prekopaju, prenosi Anadolija.

Mještanin Gaze Ahmed Salim je u izraelskom napadu izgubio rođaka, a u izjavi za Anadoliju je kazao da nije mogao naći mjesta na groblju "Sheyh Ridvan" u centru Gaze, već da je morao otkopati mezar svog amidže, pa u isti sahraniti i njegovog sina.

Vršilac dužnosti palestinskog ministra vjerskih i vakufskih poslova Hasan es-Sayfi je izjavio da u Gazi trenutno postoji 20 grobalja i da su sva popunjena osim groblja "Šehida" u mjestu Shujaiyje.

Ističući da je zbog sigurnosnih razloga nemoguće transportovati tijela svih poginulih do Shujaiyje, Sayfi je kazao da se u nekim mjestima kopaju rake u koje se kopa više tijela.

"Imamo primjer da je u izraelskom napadu ubijena kompletna porodica, a tijela svih članova smo sahranili u jednu grobnicu", kazao je Sayfi.

Naglasivši da su popunjana i sva grobna mjesta koja su rezervirana za vanredne situacije, Sayfi je upozorio da bi nastavak izraelskih napada i povećanje broja ubijenih mogao stvoriti dodatne probleme.

Od 7. jula, Izrael izvodi zračne i napade s mora s izgovorom zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. U četvrtak navečer, Izrael je počeo i kopneni napad na Gazu, poslavši na hiljade vojnika na palestinski teritorij.

U operaciji je do sada život izgubilo više od 740, a ranjeno više od 4.630 osoba, te su devastirana kompletna naselja u Gazi.