Ne tako zelena energija
35

Greta Thunberg u novoj akciji: Norveške vjetroelektrane ugrožavaju uzgajače sobova

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aktivistkinja za zaštitu okoliša Greta Thunberg i deseci drugih aktivista u ponedjeljak su blokirali ulaze u norveško ministarstvo energetike, demonstrirajući protiv vjetroelektrana izgrađenih na zemlji koju tradicionalno koriste autohtoni Sami uzgajivači sobova.

Thunberg, glasni zagovornik prestanka ovisnosti svijeta o energiji temeljenoj na ugljiku, kazala je da prijelaz na zelenu energiju ne može doći nauštrb prava domorodaca.

"Prava domorodaca, ljudska prava, moraju ići ruku pod ruku sa zaštitom klime i klimatskim djelovanjem. To se ne može dogoditi na račun nekih ljudi. Onda to nije klimatska pravda", rekla je Thunberg za Reuters dok je sjedila ispred glavne zgrade ministarstva.

Norveški vrhovni sud 2021. godine presudio je da dvije vjetroelektrane izgrađene u centralnoj Norveškoj krše prava Samija prema međunarodnim konvencijama, ali turbine ostaju u pogonu 16 mjeseci nakon presude

Uzgajivači sobova u nordijskoj zemlji kažu da prizor i zvuk goleme vjetroelektrane plaše njihove životinje i remeti vjekovne tradicije .

"Ovdje smo da zahtijevamo da se turbine moraju srušiti i da se moraju poštovati zakonska prava", rekla je predstavnica Sami zajednice, glumica i aktivistica Ella Marie Haetta Isaksen.

Ona i desetak drugih Sami demonstranata zauzeli su prijemni prostor ministarstva od četvrtka. Policija ih je nasilno udaljila u ponedjeljak i pritvorila prije nego što ih je pustila.