Mlada aktivistica
33

Greta Thunberg dobila skulpturu na britanskom univerzitetu, studenti negodovali

A. B.
Foto: Dominic Parkes Photography
Foto: Dominic Parkes Photography
Otkrivanje skulpture posvećene Greti Thunberg, aktivistici za zaštitu okoliša, na jednom britanskom univerzitetu potaklo je polemiku, jer studenti i sindikat zaposlenih smatraju da se novac mogao bolje upotrijebiti u godini pandemije.

Bronzani kip nazvan "Make a difference", izliven u stvarnoj veličini, izradila je umjetnica Christine Charlesworth, a otkriven je na Univerzitetu Winchester u Velikoj Britaniji, koji se ponosi što na taj način odaje počast 18-godišnjoj aktivistici.

"Univerzitet priznaje da je Greta Thunberg prema mišljenju mnogih malo kontroverzna i prihvata razumnu raspravu i kritičke razgovore", kazala je zamjenica rektora Joy Carter.

Sindikat studenata smatra da se 24.000 funti moglo potrošiti za pomoć studentima.

"Mi smo u godini pandemije, mnogi studenti nemaju pristup kampusu, mnogi pokušavaju pratiti studij online i zaista im treba podrška", kazala je Megan Ball, predsjednica sindikata studenata, piše BBC.

S druge strane, sindikat zaposelnih je osudio besmislenost ovakvog projekta navodeći da se novac mogao potrošiti na način da se očuvaju radna mjesta i izbjegne rezanje troškova.

Carter je, međutim, objasnila da se novac s jedne stavke ne može trošiti na druge i da su skulpturu finansirali fondovi.

"Greta je mlada osoba koja je uprkos životnim poteškoćama posatala vodeća svjetska aktivistica u zaštiti okoliša. Kao univerzitet za održivost i društvenu pravdu, ponosni smo što odajemo počast ovoj inspirativnoj djevojci na ovakav način", istakla je Carter.

Otkrivanje skulpture poklopilo se s otvaranjem nove zgrade univerziteta, jedne od najzelenijih u gradu, u kojem se koriste oborinske vode i solarni paneli.

"Skulptura je simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena uoči COP 26, konferencije za klimu, koja treba biti održana u novembru u Glasgowu", naveo je univerzitet.

Ta je obrazovna institucija objavila da do 2025. godine želi postići ugljičnu neutralnost.