Češka
0

Greškom otkrivena imena aktivnih agenata

FENA
Zdenjek Hazdra
Zdenjek Hazdra
Češki Institut za studije totalitarnih režima greškom je na internetu objavio imena nekih od aktivnih agenata sadašnje vojne obavještajne službe. Institut je spisak imena vojnih obavještajaca koji su poslije "plišane revolucije" provjereni i nastavili da rade i za novu demokratsku Češku stavio na internet stranicu.

Praški list "Mlada fronta dnes" piše da Institut nije proučio spisak komunističkih vojnih obavještajaca iz perioda prije 1989. godine i pada komunizma koji mu je sadašnja vojna obavještajna služba predala.

Imena 380 agenata, i onih koji su iz službe izbačeni poslije promjene režima i onih koji su i danas aktivni, među njima i nekoliko diplomata u češkim ambasadama, između ostalog u Makedoniji, Rusiji i Ukrajini, stajala su na internet stranici Instituta od aprila do juna ove godine.

"To može da ugrozi njihovu sigurnost. Izvjesna opasnost postoji", potvrdio je za Mladu frontu Dnes grešku historičara i arhivara vršilac dužnosti direktora Instituta Zdenjek Hazdra.

Ministarstvo odbrane ocijenilo je da je zaista problem to što su imena čeških vojnih agenata u inostranstvu procurila na internet, ali portparol ministarstva Jan Pejšek izjavio je da operacije Vojne obavještajne službe navodno nisu ugrožene, prenosi u ponedjeljak Radio Slobodna Evropa.