Češka
0

Češki generali povezani s ruskim špijunima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trojica čeških generala su bila primorana da napuste armijske položaje, jer su otkrivene njihove veze sa špijunom iz Rusije, objavio je u utorak praški list Mlada fronta dnes. Radi se o generalima koji su bili na položajima šefa vojnog kabineta češkog predsjednika Vaclava Klausa, češkog predstavnika u komandi NATO-a u Evropi i zamjenika načelnika češkog generalštaba, naveo je list, prenosi Reuters.

Češki list je precizirao, pozivajući se na "neimenovane izvore" da je jedna žena armijski major, koja je bila na čelu službe kojoj su pripadala navedena trojica generala, bila u vezi s ruskim agentom, inače češkim državnim službenikom Robertom R., po struci psihologom. Ta žena major je takođe strudirala psihologiju. Njih dvoje su najmanje pet godina pratili češki obavještajci, piše list.

Nije, međutim precizirano šta su oni radili i o kakvoj špijunskoj radnji je riječ. Ruski agent je pobjegao u Rusiju, a žena major je završila posao u vojsci. Ministarstvo odbrane i obavještajna služba BIS odbili su da komentarišu novinske navode.

BIS je prošlog mjeseca upozorila da su ruski agenti povećali aktivnost u Češkoj Republici i da posebnu opasnost predstavljaju oni koji su se infiltrirali u energetski sektor i među akademike i studente.

Češka Republika je prošle godine protjerala dvojicu ruskih diplomata, uključujući i zamjenika vojnog atašea, optužujući ih za špijunažu.