Istraga
0

Greška pilota uzrok pada etiopskog aviona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Do pada etiopskog aviona u Sredozemno more prošlog mjeseca, kada je poginulo svih 90 putnika i članova posade, došlo je zbog greške pilota, a ne zbog loših vremenskih uslova kako se prvobitno vjerovalo, naveo je izvor blizak istrazi.
  • Tim istražitelja došao je do prvog zaključka da je to bila greška pilota, na osnovu informacija iz crne kutije, izjavio je taj izvor Reutersu.

U istraživački tim uključeni su libanski, francuski i etiopski zvaničnici, koji su u ponedjeljak otišli u Francusku da bi analizirali crne kutije, koje su libanski spasilački timovi pronašli u nedjelju.

Avion etiopske kompanije Ethiopian Airlines srušio se 25. januara u Sredozemno more pored obale Libana, nekoliko minuta pošto je iz Bejruta poletio za Adis Abebu.

Pilot nije promijenio pravac prema instrukcijama koje je iz kontrolnog tornja dobio prije prekida veza, poslije čega je avion nestao s radara i nekoliko minuta kasnije srušio se u more.

Pad nije preživio niko od putnika, uglavnom libanskih i etiopskih državljana, a do sada su iz vode izvađena tijela najmanje 15 putnika.