Liban
0

Locirane crne kutije palog aviona Ethiopian Airlinesa

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spasilačke ekipe danas pokušavaju izvući na površinu crne kutije etiopijskog aviona, koji se prije dva dana srušio u more nedaleko od obale Libana, sa 90 putnika i članova posade, saopšteno je iz libanske vlade.

"Očekujemo da ćemo danas uspjeti da ih izvučemo", izjavio je libanski ministar saobraćaja Ghazi Aridi.

Crne kutije lokalizovane su na 1.300 metara ispod površine mora i na deset kilometara zapadno od bejrutskog aerodroma, saopštila libanska vojska.

Zahvaljujući crnim kutijama, u kojima su zabilježeni svi parametri leta i snimci razgovora pilota i kontrole letenja, moći će da budu utvrđene okolnosti pod kojima se dogodila nesreća a, prije svega, zbog čega je avion promijenio putanju koju je odredila kontrola letenja.

Avion "Boeing 737" kompanije Ethiopian Airlines srušio se u more nekoliko minuta po polijetanju sa aerodroma u Bejrutu. U avionu je bilo 90 putnika i članova posade, među kojima 54 Libanca, ali niko od putnika nije preživio udes.

Pilot etiopijskog aviona, koji se srušio u Sredozemno more, nije promijenio pravac prema instrukcijama koje je iz kontrolnog tornja dobio prije prekida veza, saopštio je danas libanski ministar saobraćaja Ghazi Aridi.

On je dodao da je prerano zaključiti da je uzrok nesreće greška pilota i naglasio da  je važno da, prije donošenja bilo kakvih zaključaka, budu utvrđene činjenice, prenosi agencija Reuters.
Pretpostavlja se da je, prije nego što se avion srušio u more, došlo do kvara u vazduhu, tokom oluje sa grmljavinom.

U potrazi za nestalim putnicima učestvuju libanski i međunarodni timovi, ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država, brodovi, helikopteri, avioni i ronioci mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Spasioci su dosad pronašli 14 tijela.