Grčkoj odobren nova pomoć od osam milijardi eura

F
FENA
30.11.2011. u 15:11
0
0
Grčkoj odobren nova pomoć od osam milijardi eura
0
Grčkoj odobren nova pomoć od osam milijardi eura
Ministri finansija eurozone odobrili su u utorak navečer isplatu šestog obroka pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura, bez kojeg bi do sredine decembra ta zemlja otišla u stečaj.
Riječ je šestom obroku iz paketa pomoći odobrenog u maju 2010. godine, čiji je ukupni iznos 110 milijardi eura, od čega 80 milijardi eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda, javile su agencije.

Preduvjet za isplatu šeste tranše pomoći bio je da se opozicione stranke u Grčoj pismeno obavežu da će poštovati obaveze koje je grčka vlada preuzela u svom programu štednje radi smanjivanja budžetskog deficita.

Načelna odluka o isplati donesena je još ranije, ali je bila suspendirana kada je bivši premijer George Papandreu najavio referendum o paketu mjera štednje koji je već bio prihvaćen u parlamentu. Papandreu je nakon toga odstupio s dužnosti, a njegovu vladu je zamijenila vlada nacionalnog jedinstva koju predvodi novi premijer Lukas Papademos.

Evropska unija nije htjela odobriti isplatu te pomoći sve dok iz Atine ne stigne pismeno jamstvo da će parlamentarne stranke podržavati paket reformskih mjera, kojima je za cilj dovesti u redu državne finansije.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: