Presuda u Atini
18

Grčki sud Zlatnu zoru proglasio zločinačkom organizacijom

I. Č.
Magda Fyssas, majka ubijenog repera (Foto: EPA-EFE)
Magda Fyssas, majka ubijenog repera (Foto: EPA-EFE)
Zlatna zora, grčka desničarska stranka, proglašena je zločinačkom organizacijom, javlja Al Jazeera.

Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, Apelacioni sud u Atini je donio presudu prema kojoj su lider Zlatne zore Nikos Mihaloliakos i njenih šest članova Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas "upravljali zločinačkom organizacijom", dok je za ostalih 18 optuženih utvrđeno da su "članovi zločinačke organizacije".

Član stranke Zlatna zora George Rupakias je 2013. godine u atinskoj četvrti Keratsini ubio antifašističkog repera Pavlosa Fissasu, poznatog kao Killah P, tako što mu je zabio nož u srce. Roupakias je proglašen krivim i prijeti mu doživotna kazna.

"Pavlos, uspio si!" povikala je nakon objave presude majka repera Magda Fyssas, trijumfalno podignutih ruku pred zgradom suda. Prisustvovala je većini od 453 ročišta.

U narednih nekoliko dana će biti poznato s kakvim kaznama će biti suočeni pripadnici Zlatne zore.

Više od 20.000 demonstranata, uključujući članove glavne opozicione stranke Siriza i Komunističke partije Grčke (KKE), političkih stranaka, sindikata, antifašističkih platformi i studenata uzvikivali su parole "Nacisti u zatvor" i "Smrt fašizmu".

Policijske snage poduzele su visoke sigurnosne mjere oko zgrade Apelacionog suda u Atini, gdje je vođen proces. Sve ceste oko suda su blokirane, a na tom području je za sigurnost bilo zaduženo 2.200 policajaca i snajperista.