Svijet
0

Grčka uhapsila policajce povezane sa Zlatnom zorom

Klix.ba
Nikos Dendias
Nikos Dendias
Grčka je odlučna u namjeri da svoje policijske snage očisti od svih veza sa ultradesničarskom strankom Zlatna zora, saopćio je ministar javnog reda, Nikos Dendias, nakon hapšenja policajaca povezanih sa ovom neonacističkom strankom.

Dendias navodi kako treba doći do potpune katarze kako ne bi bilo ničeg sumnjivog što bi moglo baciti sjenu na većinu policajaca koji su pošteni, a priznao je i da je bilo korumpiranih policajaca koji su sarađivali sa Zlatnom zorom, koju je nazvao kriminalnom organizacijom.

Četiri policajca su uhapšena zbog povezanosti sa ovom strankom, čiji je vođa, zajedno sa još pet članova, optužen zbog učešća u kriminalnoj organizaciji nakon ubistva antifašističkog muzičara prošlog mjeseca.

Među uhapšenima je i nekadašnji šef policije iz Agios Panteleimona u centru Atine, zbog višestrukih napada neonacista na imigrante, zloupotrebu položaja i trafiking.

Hapšenja su dio pokušaja grčkih vlasti u uništavanju Zlatne zore nakon ubistva repera Pavlosa Fyssasa. Ubistvo je izazvalo proteste koji su prisilili vlasti da pokrenu akcije protiv Zlatne zore.

"Govorimo o stranci koja, pored bolesne ideologije, djeluje poput mafije", rekao je Dendias.