Pojačana kontrola
239

Grčka spriječila stotine migranata iz Turske da pređu granicu

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Tek nekoliko sati nakon što je Turska zaprijetila da će pustiti novi val migranata prema Evropi, grčki graničari su spriječili stotine njih u pokušaju prelaska graničnog prijelaza Kastanies na sjeveroistoku zemlje.
Kako piše France 24, na granici su vojni kamioni na kojima se nalazi bodljikava žica, a tu su i naoružani vojnici koji su "spremni" dok Atina provodi mjere kontrole koja je podignuta na maksimalni nivo. Također, granica je zatvorena nakon što je veliki broj migranata pokušao ući u zemlju.

Ranije danas, je oko 300 migranata uočeno na turskoj strani granice, a tu informaciju su potvrdili u policiji i vojsci.

Foto: AFP
Foto: AFP

Visoki grčki dužnosnik se požalio da Turska, nakon pogibije 33 turska vojnika u Siriji, više ne sprječava migrante koji se žele domoći Evrope u spriječavanju prelaska granice.

Osim skupine migranata koja je pokušala prijeći kopnenu granicu s Grčkom, migranti su stigli na obalu Ayvaicka, u pokrajini Canakkale na zapadu Turske, kako bi se od tamo prebacili na grčki otok Lesbos.

Na Lesbos je u petak iz Turske stigao brod s blizu 70 migranata, a većina njih su poveli i djecu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Grčka policija rasporedila je pojačanja na graničnim prijelazima s Turskom kako bi spriječila migrante da uđu u Grčku.

Nekoliko desetaka ljudi okupilo se na kopnenoj granici dvije zemlje na sjeveroistoku Grčke, a policija im je sprječavala pristup.

"Oni neće ući u zemlju. Oni su ilegalni migranti, nećemo im dozvoliti da uđu", kazao je vladin dužnosnik.

Grčka se već bori sa hiljadama migranata koji su je naselili u proteklih pet godina, pogotovo na otocima. Više od 38.000 migranata nalaze se u kampovima na otocima Lesbos, Hios, Samos, Leros i Kos iako je kapacitet tih kampova samo za 6.200 migranata.

Od njih je samo nekoliko stotina migranata vraćeno u Tursku i nekolicina evropskih država je ponudila da primi izbjeglice iz Grčke nakon što su zatvorene granice Evropske unije 2016. godine.