{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka oštrim mjerama planira uštedjeti 30 milijardi eura

S
2.5.2010. u 15:03
0
0
Grčka oštrim mjerama planira uštedjeti 30 milijardi eura
0
Grčka oštrim mjerama planira uštedjeti 30 milijardi eura
George Papakonstantino (Foto: AP)
Grčka vlada planira smanjenje budžetskog deficita za 30 milijardi eura u naredne tri godine, odnosno na manje od tri odsto do 2014. godine, izjavio je grčki ministar finansija George Papakonstantino.
On je na današnjoj sjednici vlade u Atini dodao da će zaposleni u javnom sektoru ostati bez 13. i 14. plate, a socijalna dvanja biće smanjena za pet odsto.

Papakonstantinou je rekao da mjere štednje uključuju povećanje poreza na dodatu vrijednost /PDV/ sa 21 na 23 odsto, povećanje poreza od 10 odsto na gorivo i alkohol, kao i dalja samnjenja plata u javnom sektoru i penzija.

Prema njegovim riječima, dug Grčke dostići će vrhunac od 140 odsto od društvenog bruto proizvoda 2013. godine, nakon čega će početi da opada.

Grčka Vlada, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond postigli su kasno sinoć dogovor o finansijskoj pomoći Atini, izjavio je neimenovani izvor iz grčke vlade.

Pregovori za odobravanje pomoći Grčkoj, pogođenoj velikom dužničkom krizom, između Atine i predstavnika Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a, vođeni su od 21. aprila.

Predstavnici MMF-a i EU rekli su da Grčka do naredne godine za 10 odsto mora da smanji javni deficit, koji je dostigao 13,6 odsto 2009. godine.

Ministri finansija evrozone trebalo bi danas u Briselu da odobre paket pomoći, a potom to treba da učine i pojedine članice EU da bi novac mogao da bude prebačen u Atinu.

Diplomatski izvor u Briselu rekao je da će "lideri EU aktivirati mehanizam najvjerovatnije 7. maja nakon što prođe parlamente Grčke i Njemačke".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: