{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka opozicija najavljuje obračun sa MMF-om

S
3.12.2014. u 11:55
0
25
Grčka opozicija najavljuje obračun sa MMF-om
0
Grčka opozicija najavljuje obračun sa MMF-om
Grčka opozicija najavljuje obračun sa MMF-om i prekid programa "kredinog spašavanja" čim dođe na vlast.
Lider opozicije Aleksis Cipras poručuje da će njegova stranka SIRIZA odmah ukinuti program EU i MMF-a, bez obzira na pregovore sa kreditorima.

Radi se o, do sada, najoštrijem komentaru u kome Cipras jasno ističe da ljevičarska koalicija neće ulaziti u kompromise ukoliko im glasači daju povjerenje na idućim izborima.

Analitičari ocjenjuju da postoji velika vjerovatnoća da bi već početkom iduće godine SIRIZA mogla da krene u rušenja vlade, što bi dovelo do prijevremenih izbora.

Preokret u Grčkoj svakako bi bio jedan od najvažnijih događaja u Evropi 2015. godine, a posljedice bi bile znatne, ocjenjuju politički analitičari.

Grčka bi mogla da pokrene takozvani "domino efekat" širom Evrope. Ako bi nova vlast odbila diktat takozvane "Trojke" (MMF, Svjetska banka i Evropska komisija), to bi imalo znatne reperkusije i na druge članice EU koje provode mjere štednje.

Mnogi scenariji su mogući, pa i oni koji vode u velike promjene, kao što je raspad kompletne Eurozone.

To bi dovelo do znatne preraspodjele snaga unutar EU, a naročito bi bila pogođena Njemačka, koja je uveliko inicijator ovakve ekonomske politike za koju kritičari tvrde da je skrojena da pogoduje primarno Berlinu.

Istovremeno, narodi južne Evrope imaju velike probleme i smanjen životni standard.

SIRIZA, koju se često naziva "radikalnom ljevicom", jasno je zauzela stav u vezi sa ovim pitanjem, te su u više navrata isticali da će prekinuti nametnuti odnos sa MMF-om i drugim kreditorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: