Svijet
1

Grčka obalna straža optužena da je prevrnula čamac s migrantima, poginulo 12 osoba

Klix.ba
Ujedinjene nacije zatražile su istragu nakon što se čamac s migrantima prevrnuo dok ga je vukao brod obalne straže Grčke. Poginulo je 12 osoba među kojima su žena i dijete.

Dva tijela su pronađena, a 10 osoba se vodi kao nestalo nakon incidenta koji se dogodio blizu otoka Farmakonisi u ponedjeljak. Spašeno je 16 osoba.

Obalna straža kazala je da su procijenili kako je sigurnije ostaviti migrante na njihovom čamcu i dovući ih do obale pa onda iskrcati jer je bilo loše vrijeme. Grčki zvaničnici kazali su kako su migranti paničarili i da se zato čamac prevrnuo. Prema izvještajima, dva migranta su pala s čamca, a drugi su skočili kako bi ih spasili što je uzrokovalo prevrtanje. Helikopteri pretražuju područje.

Potvrđena je smrt žene i djeteta, javlja BBC.

Nevladina organizacija Pro Asyl optužila je grčke vlasti da su pokušale ilegalno spriječiti migrante da dođu na grčko tlo. Vjeruje se da je na čamcu bilo 26 Afganistanaca i dva Sirijca.

"Ovo više liči na to da je obalna straža pokušala da vrati imigrante na more a ne da ih spasi", rekao je Karl Kopp, direktor nevladine organizacije.

"Preživjeli su rekli da su plakali i molili za pomoć jer je veliki broj djece i beba bio na čamcu", rekli su iz druge nevladine organizacije, Ecre.

Grčka je jedna od glavnih destinacija za migrante i izbjeglice koji pokušavaju ući u Evropsku uniju.