"Napad na prava novinara"
0

Grčka: Novinari u 24-satnom štrajku zbog smanjenja plata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grčki novinari u štampanim i elektronskim medijima krenuli su u 24-satni štrajk zbog smanjivanja plata i otkaza, izvještava Reuters i podsjeća da su mediji pretrpjeli težak udarac od početka dužničke krize 2010. godine.

Na stotine novinara, ostalih zaposlenika i tehničko osoblje protestuje u centru Atine protiv "srednjovjekovnih uslova u medijskom sektoru.

"Ne gušenju ljudskog dostojanstva" i "Ljudi su iznad povlastica izdavača", neki su od transparenata u rukama novinara na atinskim ulicama.

"Traže od nas da potpišemo ugovore sa smanjenjem plate od 25 posto, što znači poništavanje kolektivnog ugovora", žali se Fotini Karagoussi s privatnog radija Alpha, prenosi AFP.

Za Dimitrija Trimisa, predsjednika Unije urednika, mediji su izloženi "još jednom napadu na prava novinara, što je prijetnja demokraciji".

Ovaj je štrajk jedan u nizu štrajkova u raznim sektorima od početka mjeseca, nakon što su na ulice u 24-satnom općem štrajku izašli doktori, sudije, profesori, policajci, vojnici i vatrogasci.