{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje talas protesta u Grčkoj

S
5.11.2012. u 09:51
1
4
Počinje talas protesta u Grčkoj
1
Počinje talas protesta u Grčkoj
U Grčkoj danas počinje niz protesta zbog najavljenog usvajanja paketa novih mjera štednje u parlamentu, a prvi će sa štrajkom početi zaposleni u atinskom javnom prevozu i državnoj novinskoj agenciji ANA-MPA.
Atinski metro, trolejbuski saobraćaj i električne željeznice objavili su 24-satni štrajk, saopštili su njihovi sindikati.

Prošlosedmični štrajk zaposlenih u metrou izazvao je pravi haos u gradskom saobraćaju u Atini.

Grčki novinari, danas po drugi put u posljednjih sedam dana, štrajkuju protiv planova za spajanje njihovog fonda za socijalno osiguranje sa državnim fondom.

Prvi pokušaj usvajanja prijedloga zakona, koji je predložio ministar finansija Janis Sturnaras, a koji se ticao spajanja fondova zdravstvenog osiguranja novinara, građevinskih inženjera i advokata sa Nacionalnom organizacijom za zdravstvenu zaštitu nije dobio većinu u parlamentu, ali ga je Vlada ponovo predložila kao amandman na Zakon o privatizaciji.

Novinari su stupili u štrajk nakon što je Vlada objelodanila namjeru da će on biti ponovo na glasanju u parlamentu u srijedu, kao dio paketa strukturnih mjera.

U utorak će se štrajkačima pridružiti željezničari i mornari, koji neće saobraćati dva dana.

Za utorak i srijedu planiran je generalni štrajk sindikata u državnom i privatnom sektoru. Štrajkovat će i ljekari, kao i radnici u državnoj elektro-kompaniji, koji su zaprijetili da će obustaviti isporuku električne energije.

U srijedu za kada je najavljeno usvajanje paketa struktunih mjera štednje štrajkovat će i taksisti, a djelimično će biti redukovan i aviosaobraćaj, koji će biti obustavljen na tri sata u poslijepodnevnim časovima.

Grčka vlada da će tijesnom većinom uspjeti da usvoji paket mjera štednji, a zatim i krizni budžet za 2013. godinu koji predviđa smanjenje troškova u narednoj godini od 13,5 milijardi eura u zamjenu za 31,5 milijardi eura sljedeće tranše kredita od međunarodnih kreditora EU, Evropske centralne banke i MMF-a, koji je stopiran u junu ove godine.

Grčki paralament čine 300 poslanika, a očekuje se da paket mjera štednje bude usvojen glasovima Nove demokatije i socijalističkog pokreta PASOK.

Naredne sedmice očekuje se i usvajanje kriznog budžeta za 2013. godinu.

Grčka se nalazi u dubokoj finansijskoj krizi i s ciljem prevazilaženja recesije u dogovoru sa međunarodnim kreditorima Vlada je prinuđena na preduzimanje rigoroznih mjera štednje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: