{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje talas protesta u Grčkoj

S
5.11.2012. u 09:51
1
4
Počinje talas protesta u Grčkoj
1
Počinje talas protesta u Grčkoj
U Grčkoj danas počinje niz protesta zbog najavljenog usvajanja paketa novih mjera štednje u parlamentu, a prvi će sa štrajkom početi zaposleni u atinskom javnom prevozu i državnoj novinskoj agenciji ANA-MPA.
Atinski metro, trolejbuski saobraćaj i električne željeznice objavili su 24-satni štrajk, saopštili su njihovi sindikati.

Prošlosedmični štrajk zaposlenih u metrou izazvao je pravi haos u gradskom saobraćaju u Atini.

Grčki novinari, danas po drugi put u posljednjih sedam dana, štrajkuju protiv planova za spajanje njihovog fonda za socijalno osiguranje sa državnim fondom.

Prvi pokušaj usvajanja prijedloga zakona, koji je predložio ministar finansija Janis Sturnaras, a koji se ticao spajanja fondova zdravstvenog osiguranja novinara, građevinskih inženjera i advokata sa Nacionalnom organizacijom za zdravstvenu zaštitu nije dobio većinu u parlamentu, ali ga je Vlada ponovo predložila kao amandman na Zakon o privatizaciji.

Novinari su stupili u štrajk nakon što je Vlada objelodanila namjeru da će on biti ponovo na glasanju u parlamentu u srijedu, kao dio paketa strukturnih mjera.

U utorak će se štrajkačima pridružiti željezničari i mornari, koji neće saobraćati dva dana.

Za utorak i srijedu planiran je generalni štrajk sindikata u državnom i privatnom sektoru. Štrajkovat će i ljekari, kao i radnici u državnoj elektro-kompaniji, koji su zaprijetili da će obustaviti isporuku električne energije.

U srijedu za kada je najavljeno usvajanje paketa struktunih mjera štednje štrajkovat će i taksisti, a djelimično će biti redukovan i aviosaobraćaj, koji će biti obustavljen na tri sata u poslijepodnevnim časovima.

Grčka vlada da će tijesnom većinom uspjeti da usvoji paket mjera štednji, a zatim i krizni budžet za 2013. godinu koji predviđa smanjenje troškova u narednoj godini od 13,5 milijardi eura u zamjenu za 31,5 milijardi eura sljedeće tranše kredita od međunarodnih kreditora EU, Evropske centralne banke i MMF-a, koji je stopiran u junu ove godine.

Grčki paralament čine 300 poslanika, a očekuje se da paket mjera štednje bude usvojen glasovima Nove demokatije i socijalističkog pokreta PASOK.

Naredne sedmice očekuje se i usvajanje kriznog budžeta za 2013. godinu.

Grčka se nalazi u dubokoj finansijskoj krizi i s ciljem prevazilaženja recesije u dogovoru sa međunarodnim kreditorima Vlada je prinuđena na preduzimanje rigoroznih mjera štednje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: