{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka nije jedina koja je morala uzeti kredit

F
27.4.2010. u 13:17
0
0
Grčka nije jedina koja je morala uzeti kredit
0
Grčka nije jedina koja je morala uzeti kredit
Foto: AP
Grčka je za sada jedina zemlja u Evropi s eurom koja je morala zatražiti pomoć MMF-a, no ona ni u kojem slučaju nije jedina zemlja Evrope koja je morala uzeti kredit. Ovdje su i Srbija, Turska, BiH i Rumunija.
Ukoliko će Grčka u slijedećim danima dobiti zatraženu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ona neće biti prva zemlja članica EU-a koja je morala zakucati na vrata MMF-a. To su naime već morale učiniti i Letonija, Mađarska i Rumunija, prenosi Deutsche Welle.

Finansijska "šprica" koja je Letoniji odobrena i koju ova može do 2011. godine primiti iznosi 1,7 milijardi eura. I ona je morala pred Međunarodni monetarni fond, kao što se sada očekuje i od Grčke, iznijeti vjerodostajan plan štednje i smanjiti mjesečne dohotke državnim službenicima. Slična je situacija i s Mađarskom; i ovdje je u toku sprovođenje strogog plana štednje ali je iznos kredita kojeg je ova zemlja dobila daleko viši – 12 milijardi eura.

Što se Rumunije tiče, ona za sada "drži rekord" po pitanju visine iznosa kredita kojeg je jedna zemlja članica Evropske unije ikada morala zatražiti. Riječ je o 13 milijardi eura.Ovaj rekord bi u slijedećim danima mogla "srušiti" Grčka; kako bi se spasila od bankrota, ova je zemlja od Međunarodnog monetarnog fonda zatražila kredit od 15 milijardi eura.

Međutim, ove tri, odnosno četiri zemlje su doduše za sada jedine zemlje članice EU-a koje su morale zatražiti pomoć, no istodobno one nisu jedine države na području Evrope koje su morale posegnuti za kreditom. Najmlađi primjer svakako je krizom pogođen Island koji je nakon kolapsa državnog proračuna uzeo kredit kod MMF-a u iznosu od 1,5 milijardi eura. Islandu su finansijsku pomoć pružile i Velika Britanija i Nizozemska posudivši ovoj zemlji još nekoliko dodatnih milijardi eura.

Što se tiče zemalja na području Balkana, situacija je slijedeća:

Hrvatska, Crna Gora i Kosovo za sada nemaju dugova kod Međunarodnog monetarnog fonda dok primjerice Srbija do 2011. godine od MMF-a može dobivati tri milijarde eura godišnje. Bosni i Hercegovini je odobren kredit u iznosu od 1,2 milijarde eura.

Albanija je posudila relativno skromni iznos – svega 8 do 10 miliona godišnje do 2014. godine, a zemlja kandidat za punopravno članstvo EU-a, Turska morala je kako bi na vrijeme spriječila još veću krizu, posuditi 7,5 milijardi eura.

Osim njih, kredite od navedene organizacije su morale isto tako uzeti i Bijelorusija (2,6 milijardi eura), Gruzija (848 miliona eura) kao i Moldavija (200 miliona eura).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: