Financial Times
0

Grčka kriza prijeti evropskom jedinstvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčka financijska kriza prijeti ne samo euru već i cijeloj Evropskoj uniji; to što se događa u Grčkoj moglo bi ugroziti jedinstvo evropske obitelji građeno tokom proteklih šezdeset godina, piše u utorak Financial Times.

Ako Evropa na političkom planu ne napravi korak naprijed u odgovoru na grčku krizu, krenut će unatrag i dugi proces evropske integracije počet će da se raspliće.

Formiranje jedinstvenog tržišta i usvajanje zajedničke valute bili su samo početni element u stvaranju političke unije koja je dovela do širenja evropskih zakona i smanjenja nacionalnog suvereniteta.

Aktualna financijska kriza koja je pogodila Grčku, ali već prijeti Španiji, Portugalu, pa čak i Italiji, zahtijeva snažan politički odgovor, koji je, međutim, do sada izostao.

Na vidjelo izbija istina koju zakleti proevropljani vrlo nevoljko priznaju, a to je da je većina građana Evropske unije i dalje daleko privrženija svojoj zemlji nego Uniji i zato ne želi iz svog džepa plaćati za tuđe probleme.

Pored nove krize eura, koja bi mogla nastupiti već za nekoliko mjeseci, prijeti opasnost da Evropska unija bude suočena i s krizom povjerenja koja bi vjerojatno dovela u pitanje i brojne druge ovlasti Bruxellesa, od useljavanja do socijalne politike.

Zato grčka kriza, zaključuje autor komentara u Financial Timesu, dovodi u pitanje mnogo više toga od novca.