The Guardian
0

Grčka ipak prodaje otoke?

FENA
Tražeći dodatne izvore prihoda, grčke vlasti planiraju prihvatiti savjet Njemačke te ponuditi na prodaju ili dati u dugoročni zakup dio svojih 6.000 otoka koji su u vlasništvu države, objavio je britanski list The Guardian.

Vlasti su spremne na takav korak koji bi mogao doprinijeti smanjenju proračunskog deficita.

Njemački političari su sredinom marta predložili Atini originalan način za smanjenje deficita - rasprodaju aktiva, uključujući otoke, kao i državne kompanije i nepokretnosti.

Tada se Grčka ograničila samo na prodaju dionica niza državnih kompanija, ali je sada, po pisanju Guardiana, kriza otišla tako daleko da je vlada ipak odlučila prodati ili ponudi u dugoročni zakup dio otoka, među kojima je 227 nastanjeno.

Prema saznanjima lista, "planirano je, između ostalog, iznošenje na prodaju dijela otoka Mikonosa, vrlo popularnog među turistima", čija je trećina u vlasništvu države. Očekuje se da će investitori na tom otoku pomoći razvoj turizma za najelitnije goste.

Potencijalni investitori, većinom iz Rusije i Kine, zainteresirani su i za nekretnine na Rodosu. Nije isključeno da nepokretnosti na tome živopisnom dijelu Sredozemnog mora pribavi i ruski oligarh Roman Abramovič, objavljeno je na web stranici Finmarket.ru.

Grčka vlada očekuje da će prodaja ili dugoročni zakup doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, poticanju investicija i ostvarenju prihoda koji podliježu porezu.