Oko imena države
0

Grčka i Makedonija se spore u Haagu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koji je nadležan za sporove među državama, ove sedmice je počeo još jedan proces vezan za raspad bivše Jugoslavije.

U najnovijem sporu, sude se Grčka i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Skoplje tuži Atinu zato što ova blokira prijem Makedonije u NATO, a Grčka to ne dozvoljava zbog spora oko imena makedonske države.

Proces pred Međunarodnim sudom pravde trajat će najvjerovatnije u naredne tri godine, dok grčki političari i javnost ostaju nepopustljivi pri stavu da je ime Republika Makedonija za njihovog sjevernog susjeda potpuno neprihvatljivo.

"Zvuci pravoslavlja" sa zvonika crkava u Solunu miješaju se s muzikom vojnog orkestra i nezadovoljstvom građana sjeverne grčke pokrajine Makedonije.

Oni smatraju da njihov sjeverni susjed pokušava da ukrade naslijeđe antičkog velikana Aleksandra Velikog.

"Oni ne žele da koriste ime Skoplje-Makedonija. Oni žele da kažu da su samo Makedonci. Ali mi smo Makedonci! To je naše ime! Mi smo iz Soluna, iz Makedonije, i mi smo Makedonci", kažu građani na ulicama Soluna.

Dok u Atini gleda svog sina kako igra fudbal, Grk iz pokrajine Makedonije, po imenu Manolis, koji odbija da kaže kako se preziva, iznosi još oštriji stav:

"Mnogo puta sam razmišljao da bismo mogli da ih pustimo da svoju zemlju zovu Makedonija i da ih onda preuzmemo pošto mi imamo Makedoniju. Onda bismo mogli da ih pripojimo. Zašto da ne, ako već žele da prave probleme?", pita se on.

Jedan vlasnik bara u centru Atine vrlo dobro zna da ako u Grčkoj kažete Makedonija, a mislite na Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, to može da bude kraj vaše karijere. Njegovo ime je Gregorios Valionatos; donedavno je bio savjetnik Jorgosa Papandreua, lidera grčkih socijalista, koji su najveća opoziciona stranka. On je dobio otkaz je zato što se usudio da kaže da u Grčkoj živi i "manjina iz Makedonije". "To pitanje je trenutno najveća tabu tema u Grčkoj. Grci nemaju svijest o tome šta se dešava u zemlji koja se nalazi sjeverno od naše zemlje. Grci se ponašaju kao da žive na zasebnoj planeti koja se zove Grčka", kaže on.

Šta je, dakle, razuman naziv za zemlju čije se ime niko ne usuđuje da izgovori? Grci su voljni da prihvate naziv Gornja ili Sjeverna Makedonija, dok vlada u Skoplju odbija da napravi takav ustupak.

Ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyiani podsjeća da prije skoro dvije decenije, kada je ovaj spor počeo, u Grčkoj niko nije pristajao ni da izgovori riječ Makedonija kao dio imena sjevernog susjeda:

"Istina je da Grci prema toj zemlji imaju veoma prijateljska osjećanja. Ali želimo da rješenje bude takvo da se sretnemo na pola puta i mi smo iskoračili na pola puta, i to za nas nije bilo lako u našoj unutrašnje političkoj realnosti."

Natalija, koja takođe odbija da kaže svoje prezime, živi u Atini. Majka joj je Grkinja, a otac je iz Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije.

"Ja sebe smatram čistom Makedonkom, jer je jedna strana moje porodice iz grčkog dijela Makedonije, a druga potiče iz skopskog dijela. Ja sam dakle čistokrvna! Mislim da ljudi sa obje strane te granice imaju pravo da sebe zovu Makedoncima. Cijelo to pitanje vam je čisto balkansko ludilo", kaže ona, prenio je BBC.

Ujedinjeni narodi zasada nisu bili u stanju da riješe spor oko imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije.

Novija historija ukazuje da to možda neće poći za rukom ni Međunarodnom sudu pravde.

Jedno je sigurno: i ako sud presudi da Grčka nije u pravu Grci će i dalje tvrditi da jeste.