Svijet
0

Grčka: Desničari podržavaju Papademosa

SRNA
Lukas Papademos
Lukas Papademos
Grčka desničarska partija LAOS daće bezuslovnu podršku novom premijeru Lukasu Papademosu i ne vidi razlog za izbore 19. februara, kao što su ranije dogovorile stranke u novoj koaliciji.

Lider LAOS-a Jorgos Karacaferis (64), čija stranka ima jednog ministra i tri zamjenika ministra u vladi koja je formirana prošle sedmice radi spasavanja Grčke od bankrota, kaže da socijalisti i konzervativne stranke moraju koaliciji da daju šansu.

"Mislim da je Papademos najpogodnija osoba da izliječi grčku ekonomiju. Ja mu vjerujem", rekao je on u intervjuu za Rojters, prvom za strane medije od formiranja nove vlade, koja je prva koja uključuje desnicu od vojne hunte od 1967. do 1974. godine.

"Ako svi nastavimo da se miješamo to neće biti vlada suštine, već vlada za paradu", dodao je on.

On je istakao da je najvažnije spasiti zemlju. "Mi smo na ivici propasti", rekao je Karacaferis, nekadašnji bodibilder koji se takmičio sa Arnoldom Švarcenegerom.

Karafaceris je dodao da nema potrebe stavljati "datum isteka" na vladu ako se ona pokaže uspješnom.

"Ako ne uspije svakako će i otići. Ako joj treba više vremena da završi svoj posao mi je nećemo zaustavljati. To niej bio siguran datum a Samaras je inteligentan čovjek", rekao je on.
Konzervativna stranka Nova demokratija, predvođena Antonisom Samarasom, insistira da vlada mora da raspiše izbore 19. februara, nakon što je osigurala paket pomoći Atini.

Karacaferis je za tešku situaciju u zemlji okrivio godine udobnog života od pozajmljenog novca u lažnom prosperitetu predvođenom "nasljednim rukovodstvom", što je aluzija na glavne političke porodice koje su decenijama vladale Grčkom.

"Za posljednjih 37 godina od povratka demokratiji mi smo bili rasipni. Mi smo pozajmljivali i rasipali novac. To je pogrešan stav. Grčka mora da živi od onoga što proizvede", rekao je on.

Optuživan u prošlosti za antisemitizam, učešće Karacaferisa u vladi izazvalo je nove proteste jevrejskih grupa. Neki su podsjetili na njegove komentare u parlamentu i stare veze sa ekstremnim desničarima.

On je priznao da su neki njegovi komentari, kao što je da su Jevreji upozoreni da napuste Svjetski trgovinski centar prije napada 2001., bili greška, a Adolfa Hitlera je opisao kao "najvećeg kriminalca" 20. vijeka.

 "Ja nisam dogmata. Ja nisam protiv nekih ljudi, već sam protiv nekih djela", rekao je on.
On je rekao da je naložio članovima svoje partije u novoj vladi da rade naporno, ali da budu skromni.

"Imali smo sasvim dovoljno arogantnosti od ministara u drugim vladama", rekao je Karacaferis.