Premijer raspisuje referendum
0

Grci će odlučivati o 140 milijardi dolara pozajmice

Sarajevo-x.com
Premijer Grčke George Papandreou
Premijer Grčke George Papandreou
Najavom referenduma, prenose grčki mediji, premijer George Papandreou napravio je rizičan korak u svojoj karijeri. Ovo će biti prvi referendum nakon 1974. godine kad je srušena vojna diktatura u Grčkoj.

37 godina poslije, Grci će izaći na referendum na kojem će odlučivati o budućnosti svoje zemlje. U pitanju je zaduženje od 140 milijardi dolara kojim će, navode, "ugasiti" nemire, nezadovoljstvo i pobune miliona Grka.

"Referendum će biti održan. Građani će se odlučiti na jedno veliko 'da' ili veliko 'ne' pozajmici. Ovo je najviši čin demokratije i patriotizma. Ljudi imaju pravo na svoju odluku", kazao je Papandreou poslanicima vladajuće Socijalističke partije.

Na ovaj način, pišu mediji, Papandreou i njegova stranka žele prebaciti odgovornost na građane, te se zaštititi od eventualnog neuspjeha. Ministar finansija i profesor prava, Evangelos Venizelos, kaže kako će do referenduma doći zbog neslaganja između opozicije i vladajuće partije u vezi sa pregovorima Grčke i ostalih članica Evropske Unije.

''Vrlo je jasno, ugovor o pozajmici prvo će biti donesen u Parlament na odobravnjae a onda će biti podvrgnut sudu grčkog naroda. Grci, naravno, mogu odabrati opciju 'ne', ali nakon toga će na savjesti nositi svoju odluku'', kazao je Venizelos za jednu atensku televiziju.

Iako premijer još uvijek nije odredio datum održavanja referenduma, Venizelos kaže kako će to biti početkom naredne godine, kad se završe svi pregovori o novoj pozajmici.

Opozicione stranke u grčkoj optužile su Vladu kako saziva referendum da bi spasila svoje pozicije.

"Premijer pokušava kupiti vrijeme. Želimo jasna rješenja, a to su izbori", kazao je Costas Gioulekas iz konzervativne Nove demokratske partije.

Prema Ustavu Grčke, referendum zahtijeva odobrenje Parlamenta prije raspisivanja. Gioulekas nije htio odgovoriti na pitanje da li će njegova partija glasati "za" ili "protiv". Antivladini demonstranti prislili su vladajuće strukture da otkažu godišnju paradu u čast veterana iz Drugog svjetskog rata što je bilo veliko poniženje za trenutnu vlast u Grčkoj.