{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Granični prelaz u centru Nikozije podsjeća na duboku podijeljenost grada

13.10.2015. u 16:05
17
148
Granični prelaz u centru Nikozije podsjeća na duboku podijeljenost grada
17
Nikozija, glavni grad Kipra, gdje će nogometna reprezentacija BiH večeras pokušati izboriti baraž, je politički podijeljen grad. Na iznenađenje mnogih turista, granica između Sjevernog Kipra koji je samoproglašena republika i zvanično priznatog južnog dijela Kipra nalazi se u centru Nikozije.
Kipar je podijeljen od 1974. godine kada je turska vojska okupirala sjeverni dio ostrva. Od tada je samo Turska priznala Sjeverni Kipar, dok je južni dio Republika Kipar zvanično priznata i članica Evropske unije. Turska je izvršila invaziju pod izgovorom da želi zaštititi tursku manjinu od grčkih nacionalista koji su željeli ujedinjenje sa Grčkom.

Nakon toga, blizu 150 hiljada grčkih Kiprana je preselilo u južni dio, a blizu 50 hiljada turskih Kiprana preselilo je na sjever.

Granica je uspostavljena u ulici Ledra koja i danas podsjeća na probleme i nacionalni animozitet između južnog i sjevernog dijela.

Iako se konstantno vode pregovori o ujedinjenju Kipra još uvijek nema konkretnih rezultata. Ukidanje granice bi bilo posebno značajno za sjeverni dio iz ekonomskih razloga. Desetine hiljada zaposlenih svakodnevno prelazi granicu u ulici Ledra jer u južnom dijelu mogu zaraditi dvostruko više.

Carinici turske republike Sjeverni Kipar provjeravaju pasoše i udaraju pečate kada prelazite u sjeverni dio. U povratku grčki Kiprani vam neće gledati dokumente. Turističke organizacije i sjevernog i južnog dijela ponudit će vam letke s mapom grada. U sjevernom dijelu dobit ćete letak na kojem nije ucrtana mapa južnog dijela grada i obratno.

Ipak, većina građana podijeljene Nikozije smatra da mogu živjeti zajedno, ali je teško uvjeriti političare da se dogovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: